Dodental tyfoon Hagibis in Japan stijgt naar 66

VIDEOZeker 66 mensen zijn om het leven gekomen door tyfoon Hagibis in Japan. Nog vijftien mensen worden vermist en 212 mensen zijn gewond geraakt. Dat melden lokale media.

De storm is uit Japan weggetrokken, maar heeft een spoor van vernieling achtergelaten in grote delen van het noorden van het land. Meteorologen zeggen dat op sommige plekken binnen twee dagen ongeveer 40 procent van wat er jaarlijks aan regen valt naar beneden is gekomen. Op 21 locaties zijn dijken doorgebroken en vele wegen ondergelopen. Ook staan vele huizen onder water.

Meer dan 110.000 reddingswerkers zijn ingezet om mensen in nood te bevrijden. Het openbare leven in Japan was de afgelopen dagen flink ontregeld door de storm. Veel treinen reden niet en ook honderden binnenlandse vluchten werden geschrapt. Op vele plekken wordt hard gewerkt aan het opruimen van rommel.

De autoriteiten waarschuwen mensen voorzichtig te zijn bij rivieren en alert te zijn op mogelijke aardverschuivingen.

Reddingswerkers doorzoeken een overstroomd gebied.
Volledig scherm
Reddingswerkers doorzoeken een overstroomd gebied. © REUTERS

Record

Hagibis heeft in Japan voor een nieuw all-time Japans regenrecord gezorgd. In Hakone, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio, viel volgens Weerplaza in 24 uur tijd maar liefst 922.5 millimeter. In de regio Hakone viel in het etmaal van afgelopen 12 oktober maar liefst 922.5 millimeter. Dat is een ruimschootse verbetering van het oude record dat stond op 851.5 millimeter. Het oude record was gevestigd in Yanase op 19 juli 2011.

Bij een hoeveelheid van 922.5 millimeter valt er op elke vierkante meter in 24 uur tijd ruim 922 liter water, bijna een kubieke meter. Bij dit soort neerslaghoeveelheden heb je nog geen half voetbalveld nodig om een olympisch zwembad volledig met water te moeten vullen.

Reddingswerkers halen bewoners uit hun overstroomde huizen.
Volledig scherm
Reddingswerkers halen bewoners uit hun overstroomde huizen. © AFP
Wegen zijn afgesloten door het water.
Volledig scherm
Wegen zijn afgesloten door het water. © AFP
Veel mensen kunnen geen kant op.
Volledig scherm
Veel mensen kunnen geen kant op. © REUTERS
Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers.
Volledig scherm
Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers. © REUTERS