Dodental tyfoon Hagibis in Japan stijgt naar 66

VIDEOZeker 66 mensen zijn om het leven gekomen door tyfoon Hagibis in Japan. Nog vijftien mensen worden vermist en 212 mensen zijn gewond geraakt. Dat melden lokale media.

De storm is uit Japan weggetrokken, maar heeft een spoor van vernieling achtergelaten in grote delen van het noorden van het land. Meteorologen zeggen dat op sommige plekken binnen twee dagen ongeveer 40 procent van wat er jaarlijks aan regen valt naar beneden is gekomen. Op 21 locaties zijn dijken doorgebroken en vele wegen ondergelopen. Ook staan vele huizen onder water.

Meer dan 110.000 reddingswerkers zijn ingezet om mensen in nood te bevrijden. Het openbare leven in Japan was de afgelopen dagen flink ontregeld door de storm. Veel treinen reden niet en ook honderden binnenlandse vluchten werden geschrapt. Op vele plekken wordt hard gewerkt aan het opruimen van rommel.

De autoriteiten waarschuwen mensen voorzichtig te zijn bij rivieren en alert te zijn op mogelijke aardverschuivingen.

Volledig scherm
Reddingswerkers doorzoeken een overstroomd gebied. © REUTERS

Record

Hagibis heeft in Japan voor een nieuw all-time Japans regenrecord gezorgd. In Hakone, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio, viel volgens Weerplaza in 24 uur tijd maar liefst 922.5 millimeter. In de regio Hakone viel in het etmaal van afgelopen 12 oktober maar liefst 922.5 millimeter. Dat is een ruimschootse verbetering van het oude record dat stond op 851.5 millimeter. Het oude record was gevestigd in Yanase op 19 juli 2011.

Bij een hoeveelheid van 922.5 millimeter valt er op elke vierkante meter in 24 uur tijd ruim 922 liter water, bijna een kubieke meter. Bij dit soort neerslaghoeveelheden heb je nog geen half voetbalveld nodig om een olympisch zwembad volledig met water te moeten vullen.

Volledig scherm
Reddingswerkers halen bewoners uit hun overstroomde huizen. © AFP
Volledig scherm
Wegen zijn afgesloten door het water. © AFP
Volledig scherm
Veel mensen kunnen geen kant op. © REUTERS
Volledig scherm
Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers. © REUTERS
 1. Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelcontainerdrama

  Vietnam vraagt families te betalen voor repatrië­ring slachtof­fers koelcontai­ner­dra­ma

  De families van de 39 Vietnamese burgers die in oktober dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kosten van de repatriëring voor hun eigen rekening moeten nemen. Hun regering zal die niet betalen. Dit betekent voor sommige van de arme families dat ze eerst hebben betaald om hun zoon of dochter in Engeland te krijgen en dat nu opnieuw moeten doen om hun lichaam terug te halen. ,,We weten niet waar we dat geld vandaag moeten halen.’’
 2. Man dwingt vrouw zelfmoord te plegen: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen
  PREMIUM
  Update

  Man dwingt vrouw zelfmoord te plegen: stervende Tamara kan nog net hulplijn bellen

  ,,Ze heeft haar polsen doorgesneden”, vertelde Ken M. (40) uit het Belgische Aarschot in paniek aan zijn vader. In werkelijkheid had hij zélf in haar polsen gesneden en haar gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Hij liet zijn vrouw achter in de veronderstelling dat ze zou sterven, maar ze kon op het laatste nippertje de hulpdiensten bellen: ,,Het was mijn man.” Ken M. werd vandaag veroordeeld tot tien jaar cel.