Dodental orkaan Japan loopt op; honderdduizenden nog zonder stroom

VIDEO/UpdateOrkaan Hagibis, de zwaarste in 60 jaar, raast sinds zaterdagochtend over Japan. Er zijn al elf doden gevallen. Zeker 16 mensen worden nog vermist en 120 mensen raakten gewond. ,,Voor het eerst in mijn leven moet ik vluchten voordat een orkaan aan land komt’’, zegt Yusuke Ikegaya uit Shizuoka. Het dagelijkse leven in en rond Tokio kwam zaterdag tot stilstand. De kwalificatie voor de Formule 1-race van Japan (in Suzuka, waar Max Verstappen hoge ogen wil gooien) werd uitgesteld.

Hagibis (Filipijns voor ‘snelheid’) trof de hoofdstad Tokio en de regio’s eromheen met zware slagregens en hevige windstoten van meer dan 195 kilometer per uur. Het ‘beest’ was zo sterk dat miljoenen inwoners een veilig heenkomen zochten. In elf regio’s werd de noodtoestand afgekondigd, waaronder Tokio. Straten, stations, vliegvelden lagen er zaterdag verlaten bij. Winkels bleven dicht, de schappen in de supermarkten waren leeg. Iedereen sloeg nog snel grote hoeveelheden drinkwater en voedsel in.

De storm is hoofdstad Tokio inmiddels voorbij. De tyfoon is in kracht afgenomen tot een tropische storm en bevindt zich nu voor de kust van het oosten van Japan. Op beelden is te zien dat helikopters worden ingezet om mensen te redden van daken en uit ondergelopen gebieden. Langzaam komt het gewone leven weer op gang. Zelfs de zon schijnt weer. 270.000 huishoudens zitten nog zonder stroom. 

Veel straten staan blank door de aanhoudende slagregens en rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Bij enkele stuwdammen vonden ook evacuaties plaats. Bijna 20.000 soldaten en reddingswerkers zijn in de weer met reddingsoperaties.

Tokio lijkt op een spookstad. De anders zo drukke metrostations liggen er verlaten bij.
Volledig scherm
Tokio lijkt op een spookstad. De anders zo drukke metrostations liggen er verlaten bij. © BSR Agency

Buitencategorie

Hagibis koerste al dagen richting Japan, naar het kustgebied van de miljoenenmetropool Tokio en de omliggende regio’s Shizuola, Mie (ten zuidwesten van de hoofdstad) en Chiba in het noorden dat zich nog niet heeft hersteld van een orkaan van vorige maand. Op haar tocht over de Stille Oceaan bleef Hagibis aan kracht winnen, zij groeide uit tot een orkaan van de buitencategorie. Zaterdagochtend kwam Hagibis aan bij Japan. Het natuurgeweld kondigde haar komst aan met een donker, zwaar wolkendek, vol hevige regenval. De eerste dode viel in de stad Ichihara als een auto in een huis wordt geblazen en een van de bewoners treft. Vijf mensen raakten gewond toen een windstoot een huis uit elkaar scheurde. Ook de tweede dode zat in een auto toen het misging.

Delen van Ise gaan kopje onder na hevige slagregens van Hagibis.
Volledig scherm
Delen van Ise gaan kopje onder na hevige slagregens van Hagibis. © REUTERS

Binnen de kortste keren zwollen rivieren aan, werden boten een speeltje voor rukwinden en beukten metershoge golven tegen de kustlijn. De eerste wijken stonden al snel blank. Ook in de regio Shizuoka, waar een van de inwoners zich verbaasde over de kracht van de orkaan en de snelheid waarmee hij zich manifesteert. ,,Hagibis zou volgens de berichten pas 's middags aan land komen maar diende zich al veel eerder aan. De rivier Nishikawa overstroomde hier vanmorgen al. Voor het eerst in mijn leven moet ik vluchten voordat een orkaan aan land komt’’, aldus Yusuke Ikegaya.

Een speler van het nationale rugbyteam van Japan probeert droge voeten te houden in het onder water gelopen  Chichibunomiya Rugby Stadion in Tokio.
Volledig scherm
Een speler van het nationale rugbyteam van Japan probeert droge voeten te houden in het onder water gelopen Chichibunomiya Rugby Stadion in Tokio. © via REUTERS

Formule 1

De orkaan legde het leven in het dichtstbevolkte deel van Japan geheel stil. Rugbywedstrijden (voor het WK), concerten en andere grote manifestaties werden afgelast. Ook de luchthavens bleven dicht en het treinverkeer kwam tot stilstand. Iedereen werd met klem opgeroepen binnen te blijven. Veel mensen hebben de komst van het natuurgeweld niet afgewacht. Zij vertrokken naar veiliger gebied bij familie en kennissen of zochten hun toevlucht in openbare gebouwen, in de hoop dat hun huizen en bezittingen de orkaan hebben overleefd.

Bij de oudere generaties roept Hagibis herinneringen op aan de orkaan die in 1958 Tokio bijna letterlijk op zijn kop zette. Er vielen toen 1200 doden, een half miljoen huizen stond onder water.

In Ichihara valt de eerste dode. Het is een van de eerste plekken in Japan waar de orkaan Hagibis enorme schade aanricht. Het stadje ligt bedekt met een spaghetti van brokstukken van huizen, auto's, elektriciteitspalen en huisraad.
Volledig scherm
In Ichihara valt de eerste dode. Het is een van de eerste plekken in Japan waar de orkaan Hagibis enorme schade aanricht. Het stadje ligt bedekt met een spaghetti van brokstukken van huizen, auto's, elektriciteitspalen en huisraad. © AFP