Volledig scherm
Belo Horizonte © AFP

Dodental door noodweer in Brazilië stijgt tot 44, duizenden mensen ontheemd

Het dodental als gevolg van dagenlange hevige stormen en overstromingen in de zuidoostelijke Braziliaanse deelstaat Minas Gerais is gestegen naar 44. Dat melden de autoriteiten zondag. Het aantal gewonden steeg naar twaalf, 19 mensen worden nog vermist. De regering van Minas Gerais heeft in 47 steden de noodtoestand uitgeroepen.

De dodelijke slachtoffers vielen door aardverschuivingen en het instorten van huizen door overstromingen en hevige regenval. Volgens de autoriteiten zijn 17.000 mensen in 58 dorpen en steden in de deelstaat dakloos geraakt.

Het Braziliaanse weerbureau spreekt van de hevigste regenval in de afgelopen 110 jaar. Vrijdag viel binnen 24 uur 171,8 liter water per vierkante kilometer.

Beelden op sociale media die vanaf de grond en de lucht zijn gemaakt, tonen de omvang van de ramp met veel beschadigde huizen, omgevallen bomen en elektriciteitsmasten, overlopende rivieren, ingestorte bruggen en overstroomde buurten.

President Jair Bolsonaro zei vanuit India, waar hij een officieel bezoek aflegt, dat ‘de overheid al het mogelijke doet, maar dat in zo’n groot gebied het moeilijk is om iedereen te helpen’. 

De regen zal naar verwachting de rest van dit weekeinde aanhouden.

Volledig scherm
Ondergelopen straten in het plaatsje Iconha. © AFP
Volledig scherm
Veel water rond Iconha. © AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantaine
    liveblog corona

    Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantai­ne

    Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.