Doden en gewonden bij grens Venezuela, vrachtwagens hulpkonvooi in brand gestoken
Update/videoZeker twee mensen, onder wie een 14-jarige jongen, zijn zaterdag in de Venezolaanse grensplaats Santa Elena de Uairén om het leven gekomen tijdens botsingen met veiligheidstroepen. De oppositie probeert vrachtwagens met voedsel en andere hulp het land in te krijgen, het regime van president Nicolás Maduro poogt dit koste wat kost te voorkomen.
De situatie in Venezuala raakt met de dag meer gespannen, met name aan de grenzen. De zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó, tegenstander van Maduro, organiseerde zaterdag hulpkonvooien vanuit Colombia en Brazilië. Het leger weigert de vrachtwagens echter binnen te laten. Maduro heeft de grenzen gesloten, terwijl het land met een ernstig voedseltekort kampt. De regering stelt dat Guaidó de hulpleveringen wil gebruiken om een buitenlandse militaire interventie en de val van Maduro in gang te zetten.
Bij de plaats bij Cúcuta aan de grens met Colombia staken de Venezolaanse politie en militairen twee van de vier vrachtwagens met hulpgoederen in brand. Dat heeft een afgevaardigde van de oppositie gezegd tegen verslaggevers. ,,Mensen proberen het grootste deel van de hulpgoederen te redden uit de vrachtwagen die op bevel van Maduro in brand is gestoken’', zei afgevaardigde Gaby Arellano.
Venezolaanse militairen hadden eerder de vier hulptrucks bij de Francisco de Paula Santander-brug gestopt en traangas afgevuurd op demonstranten die de vrachtwagens begeleiden. Dat is te zien op nieuwe beveiligingsbeelden van een Colombiaanse regeringsbron. Daarbij raakten 285 mensen verwond, van wie er 37 naar ziekenhuizen moesten worden gebracht. De brug, vlakbij de Venezolaanse stad Urena, is een van de drie overgangen waarover oppositieleider Juan Guaidó het broodnodige voedsel en medicijnen hoopt te vervoeren.
Colombia
Inmiddels zouden tientallen Venezolaanse militairen en politieagenten naar Colombia zijn gevlucht, zo meldt de Colombiaanse migratiedienst. Venezuela heeft de diplomatieke betrekkingen met het land verbroken. ,,We kunnen niet langer tolereren dat Colombiaans grondgebied het toneel is van agressie tegen Venezuela”, zei president Maduro tijdens een massabijeenkomst van zijn aanhangers in de hoofdstad Caracas. Alle Colombiaanse diplomaten en consulaire medewerkers moeten het land binnen 24 uur verlaten.
Ondanks de gesloten grenzen zou de eerste vrachtwagen met humanitaire hulp Venezuela zijn binnengekomen via de grens met Brazilië, meldde oppositieleider Juan Guaidó op Twitter. ,,Aandacht voor Venezuela: We kondigen officieel aan dat de eerste zending humanitaire hulp onze grens met Brazilië is binnengekomen. Dit is een geweldige prestatie, Venezuela!”, aldus Guaido. Een getuige zei tegen persbureau Reuters dat de vrachtwagen op Venezolaanse bodem was, maar nog niet de douane is gepasseerd.
Curaçao
Zolang het zo lastig blijkt hulpgoederen Venezuela binnen te krijgen, zal Curaçao die ook niet verzenden. Dat heeft de Curaçaose regering zaterdag benadrukt. De eerste vracht hulpgoederen voor de bevolking van Venezuela kwam eerder deze week aan op Curaçao, met de bedoeling ze daar op te slaan totdat transport naar Venezuela mogelijk is.
Curaçao, het tot het Koninkrijk der Nederlanden behorende eiland ligt slechts 75 kilometer voor de Venezolaanse kust, is een spil in de hulp aan de noodlijdende bevolking. De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó en de Verenigde Staten hebben daar om gevraagd. Nederland en Curaçao stemden daarmee in. Guaidó is door Nederland erkend als interim-leider.
Ondanks dat Curaçao vooralsnog geen hulp verstuurt, vertrekt mogelijk dit weekend een schip vanaf naar Venezuela. Dat kwam vrijdag op het eiland aan en wil humanitaire hulpgoederen vervoeren, die zijn verzameld in Zuid-Florida, VS, door Venezolaanse immigranten.
De Curaçaose overheid verklaarde zaterdag dat de organisatoren van het transport nu met de producten naar Bonaire willen vertrekken. Vandaar willen ze naar Venezuela gaan. Omdat het gaat om een privé transport via een commercieel bedrijf, kan Curaçao het schip niet tegenhouden.
Tekst gaat verder na de foto
Bijstand van Nederland
Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) liet vrijdag al aan de Tweede Kamer al weten dat Curaçao en Bonaire extra bijstand krijgen van Nederland. Zo gaat het ministerie van Justitie en Veiligheid trainingen en opleidingen geven op het gebied van onder meer identificatie en registratie van migranten uit Venezuela. De Curaçaose regering had daar om gevraagd.
Er zijn duizenden Venezolanen op de eilanden. Het gaat om Venezolanen die na de maximale periode van verblijf als toerist, of na het verlopen van een vergunning voor tijdelijk verblijf, niet zijn teruggekeerd. Daarnaast komen veel Venezolanen in bootjes illegaal naar Curaçao.
Gisteren kwam het al tot een schermutseling aan de grens. Bekijk hier de beelden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Franse reddingsoperatie met drone voor verdwaalde orka in Seine: ‘We zijn erg bezorgd’
Franse experts en reddingsdiensten proberen een in de Seine verdwaalde orka met walvisgeluiden weer naar zee te lokken, meldt de lokale prefectuur Seine-Maritime. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Japan opent na bijna twee jaar grenzen voor toeristen
Volgende maand opent Japan voor het eerst in bijna twee jaar de grenzen voor toeristen. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
Vliegtuig met 22 mensen aan boord verdwenen in Nepal
Een klein vliegtuig met 22 mensen aan boord is vermist geraakt in Nepal. Het toestel van de particuliere luchtvaartmaatschappij Tara Air verdween op een binnenlandse vlucht van de toeristische stad Pokhara naar het circa 70 kilometer noordelijker gelegen Jomsom. -
Oorlog Oekraïne
Dit gebeurde er vannacht: Zelenski verwacht nieuwe zware wapens en Rusland staat export graan toe
De Oekraïense president Volodimir Zelenski gaat ervan uit dat zijn land op korte termijn nieuwe zware wapens ontvangt uit het Westen. Zelenski zei in zijn videotoespraak hoop te hebben dat er volgende week ‘goed nieuws’ naar buiten komt over nieuwe wapenleveranties. Hij doelt daarmee zo goed als zeker op de komst van een Amerikaans geavanceerd raketsysteem. -
In Spanje wordt seks zonder toestemming strafbaar, wat betekent dat in de praktijk?
In Spanje kan een dader binnenkort ook voor verkrachting worden vervolgd als het slachtoffer zich niet heeft verzet. Het Lagerhuis van het parlement in Madrid stemde donderdag in met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke instemming nodig is voor seks. Wat betekent dat in de praktijk?