Volledig scherm
Het Roemeense meisje Mihaela Adriana Fieraru werd vrijdag ontvoerd en vermoord. © Roemeense politie

Dode in Escharen is Johannes V., verdachte van moord op meisje (11) in Roemenië: politie vermoedt zelfmoord

UpdateESCHAREN - De 47-jarige Nederlander die een Roemeens meisje zou hebben gewurgd en massaal gezocht werd door de Roemeense politie, zou zelfmoord hebben gepleegd. Dat zeggen het Openbaar Ministerie Oost-Brabant en de politie. Het lijkt erop dat de man bewust op een vrachtwagen is ingereden in Escharen. Hij wordt ervan verdacht een 11-jarig meisje uit het Roemeense dorp Gura Şuţii te hebben vermoord. 

De 11-jarige Mihaela Adriana Fieraru verdween vrijdagmiddag iets na vijven in het dorp Gura Șuţii, ten noordwesten van Boekarest. Dat gebeurde toen ze op weg was van school naar huis. Ze werd voor het laatst vastgelegd door een beveiligingscamera op 350 meter van het huis waar ze woonde.

Hoofdverdachte Johannes V. had Roemenië na de dood van het meisje in allerijl verlaten, voor zover bekend. De Nederlander wordt in Roemenië beschuldigd van vrijheidsberoving, verkrachting en moord. Hij zou sinds 2016 elk jaar naar Roemenië reizen. Deze keer was hij 18 september aangekomen in het oost-europese land, melden Roemeense media. 

De politie zette een grote zoekactie op touw. Zondag werd het levenloze lichaam van het meisje gevonden op een aantal kilometer van de plek waar ze was verdwenen. Haar lichaam lag in een veld. Er waren sporen van geweld. Het meisje is binnen 35 minuten na haar verdwijning om het leven gebracht, vermoedt de politie.

Pedofiel

Autopsie heeft uitgewezen dat ze door wurging om het leven is gekomen. Ze is gewurgd met een broek. Of het meisje ook seksueel is misbruikt, is nog niet definitief vastgesteld maar Johannes V. wordt er wel van beschuldigd. Het meisje is na haar dood nog gebeten door wilde dieren. De Nederlander is door bewakingscamera’s letterlijk in beeld gekomen. Op beelden is te zien dat het meisje bij hem in de auto zat. Volgens Roemeense media lijkt het erop dat het om een man gaat met een pedofiel verleden. Roemeense onderzoekers hebben al gesproken met Nederlandse collega’s. Een woordvoerder van de Nederlandse politie kon dat nog niet bevestigen.

De verdachte zou met een huurauto vanuit Boekarest naar het dorpje zijn gereden. Hij was meerdere dagen in Roemenië. In een gehuurde flat in Boekarest zou de Roemeense politie dna van Johannes V. hebben gevonden. De auto werd op verschillende plekken vastgelegd door beveiligingscamera’s, waarvan er zo’n dertig tot veertig in het dorp zouden hangen. De huurauto zou op dezelfde camera zijn vastgelegd als het meisje.

De huurauto werd door de politie getraceerd en zou van de Nederlandse man zijn. De recherche sprak zelfs telefonisch met de man, zegt een bron rond het onderzoek tegen deze site. Maar Johannes V. zou gezegd hebben dat hij niets met de zaak te maken had. Omdat het toen nog niet om moord ging maar ‘slechts’ om een vermissing liet de politie de man gaan. Hij verliet vervolgens in allerijl het land.

Volledig scherm
Johannes V. werd al rijdend gefilmd © Videostill

De Roemeense politie, die verder niet ingaat op telefonische vragen van deze site, gaat er vooralsnog vanuit dat de man alleen heeft gehandeld.