Straatbeeld in Wenen.
Volledig scherm
Straatbeeld in Wenen. © Reuters//Leonhard Foeger

Dit zijn de eerste landen in Europa die de maatregelen gaan versoepelen

Denemarken, Tsjechië en Oostenrijk zijn de eerste landen in Europa die de drastische coronamaatregelen iets gaan versoepelen. Dat hebben de regeringen van die landen bekendgemaakt. In Oostenrijk wordt de komende periode sterk ingezet op het dragen van mondmaskers.

Sebastian Kurz, bondskanselier van Oostenrijk, kondigde gisteren aan dat kleine winkels, doe-het-zelf-zaken en tuincentra onder strikte voorwaarden vanaf 14 april weer open kunnen. Vanaf 1 mei zouden alle winkels, winkelcentra en kappers weer open moeten gaan. Hotels en restaurants zouden op zijn vroegst midden mei volgen. De algemene lockdownmaatregelen blijven wel gelden tot eind april en de scholen blijven gesloten tot half mei. Evenementen blijven nog verboden tot eind juni.

Mondkapjes

,,Een snelle en restrictieve reactie geeft ons nu de kans om sneller uit deze crisis te komen”, aldus bondskanselier Kurz. ,,Maar alleen als we ons consequent aan de maatregelen houden en er samen aan werken ​​zoals we tot nu toe hebben gedaan.” Vooral met het oog op Pasen vroeg Kurz mensen om sociale contacten te vermijden en afstand te houden. Hij voegde eraan toe: ,,Blijf bij de mensen met wie je leeft.’’

Tegelijk met de versoepeling van de maatregelen zal Oostenrijk de verplichting om mondkapjes te dragen in supermarkten, uitbreiden naar het openbaar vervoer en winkels die op 14 april weer opengaan, zei minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober. Een sjaal of das kan ook worden gebruikt in plaats van een mondkapje, voegde het kantoor van Kurz toe in een verklaring.

Bondskanselier Sebastian Kurz en andere Oostenrijkse ministers vlak voor een corona-persconferentie gisteren.
Volledig scherm
Bondskanselier Sebastian Kurz en andere Oostenrijkse ministers vlak voor een corona-persconferentie gisteren. © AP

Maanden duren

Ook Denemarken gaat de drastische coronamaatregelen versoepelen. Als het aantal nieuwe besmettingen en doden stabiel blijft, kunnen vanaf 15 april basisscholen en kinderdagverblijven weer open. Het is een beetje als koorddansen, aldus premier Mette Frederiksen.

De versoepelingen zullen stapje voor stapje gaan, om te voorkomen dat het misloopt. Al met al gaat de terugkeer naar het normale leven maanden duren, waarschuwde Frederiksen. Wel heeft de Deense overheid besloten alle grote evenementen tot eind augustus te verbieden vanwege de coronacrisis.

Openbaar vervoer

Net als Oostenrijk en Denemarken ziet ook Tsjechië ruimte om het openbaar leven langzaam maar zeker weer op te pakken. Zo gaan overmorgen alle bouwmarkten weer open. Individueel buiten sporten is dan ook weer toegestaan. 

Na Pasen wil Tsjechië ook weer winkels gaan openen en het openbaar vervoer weer op gang brengen.

Oproep WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op maatregelen tegen het coronavirus niet te snel te versoepelen. Dan zou het virus weer om zich heen kunnen grijpen. ,,Het is vergelijkbaar met een situatie waarin je zelf ziek bent en te snel weer uit bed komt”, zei een woordvoerder van de WHO. ,,Dan riskeer je een terugval en complicaties.”

De WHO komt niet met algemene richtlijnen over wanneer overheden de teugels kunnen laten vieren. Het blijft een taak van de landen zelf om een inschatting te maken van de risico’s.

Bekijk hieronder al onze video's over de coronacrisis:

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.