‘Discussie rond spotprenten moet verplichte lesstof zijn’
Een Deense lerares die op Facebook had aangekondigd dat ook zij de omstreden cartoons van Mohammed in de klas wilde behandelen, is bedreigd. Ondertussen maakt een grote Deense krant zich sterk om de discussie rond de spotprenten tot verplichte leerstof te maken.
De onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty in Frankrijk heeft tot extra veel ophef geleid in Denemarken. In dat land publiceerde vijftien jaar geleden dagblad Jyllans-Posten na een tekenwedstrijd een serie van twaalf spotprenten over Mohammed en de islam. Dat leidde tot woede en verontwaardiging bij een deel van de moslimgemeenschap. Eerst in Denemarken en West-Europa, daarna in moslimlanden wereldwijd. Een Deense collega van maatschappijleraar Paty wilde nu zijn fakkel overnemen maar na bedreigingen zou ze daarvan afzien. Een aanklacht is ingediend tegen degenen die haar op Facebook bedreigden, meldt de Deense krant Politiken.
Volgens een onderzoek van omroep DR onder bijna zeshonderd vakgenoten van Paty zou een vijfde van zijn Deense collega’s vinden dat de spotprenten wel degelijk moeten worden behandeld in de les. Bijna de helft van de docenten die op de enquête reageerden, maakt zich daarbij wel zorgen om de eigen veiligheid.
Een deel van de moslims ziet het als heiligschennis als Mohammed wordt afgebeeld; anderen waren destijds ook ziedend over het feit dat de profeet in sommige spotprenten werd gelinkt aan terrorisme. De rellen die volgden na de publicatie in Jyllans-Posten kostten vijftien jaar geleden wereldwijd aan ongeveer tweehonderd mensen het leven, schatte The New York Times. Er volgde toen ook een tijdelijke boycot van Deense producten door onder meer Saoedi-Arabië en Koeweit.
Toeristen uit Scandinavië durfden tijdelijk niet meer naar het Midden-Oosten. De Deense tekenaar Kurt Westergaard ontsnapte aan een moordaanslag door een Somalische moslim die later negen jaar celstraf kreeg. Meer verdachten werden gearresteerd en veroordeeld wegens het beramen van aanslagen op de tekenaar of de Deense krant die zijn werk had gepubliceerd.
Charlie Hebdo
Het Franse weekblad Charlie Hebdo publiceerde in 2006 ondanks protesten van Franse moslimorganisaties toch de Deense cartoons. Zeven jaar na die ophef zou Charlie Hebdo dat nog eens overdoen met de publicatie van een eigen serie, veel hardere spotprenten. Daarop drongen jihadisten de redactie binnen, waarbij ze twaalf medewerkers vermoordden. Samuel Paty werd een paar weken geleden vermoord door een moslimextremist omdat hij in zijn les aandacht besteedde aan de spotprenten van Charlie Hebdo en wat die teweeg brachten.
De Deense krant Politiken maakt zich nu sterk om de kwestie van de spotprenten tot verplichte lesstof te maken in het Deense openbare onderwijs, zodat docenten de gevoelige keuze niet hoeven te maken. ‘Het is een cruciaal onderdeel van onze protestantse traditie dat we religieuze autoriteiten en dogma’s kritisch benaderen, zonder de religie weg te spoelen met het badwater. Op school moet men leren kritisch te zijn op onze eigen geschiedenis, religie en cultuur, maar ook op anderen’, schrijft de krant.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Tienermeisje gedood door haai in rivier Australië: ‘Ze wilde zwemmen met een groep dolfijnen’
Een 16-jarig meisje is zaterdag overleden in West-Australië nadat ze was aangevallen door een haai tijdens het zwemmen in de Swan-rivier. Dat melden de lokale autoriteiten. Het is de eerste fatale haaiaanval in die rivier sinds het overlijden van een jongetje in 1923. -
Frankrijk: religieuze intimidatie docent wordt strafbaar
De Franse president Emmanuel Macron heeft een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd tegen haatzaaiende jihadisten. Ze komen na de schokkende onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty.
-
Nederlanders opgepakt net voor ze aanslag wilden plegen op woning in Wilrijk
De Antwerpse politie heeft donderdagmorgen rond 5 uur twee Nederlanders gearresteerd die op het punt stonden een aanslag te plegen op een woning op de Boomsesteenweg in Wilrijk. Er is ook een vuurwapen in beslag genomen. De bewoner is enkele jaren geleden al eens het doelwit geweest van een aanslag in het drugsmilieu. -
-
-
Goederentrein rijdt twee kinderen aan in Duitsland: jongen (10) overleden, 9-jarige in levensgevaar
In Recklinghausen, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, is donderdagavond een tienjarige jongen om het leven gekomen na een aanrijding door een goederentrein. Een tweede kind, een jongen van negen, werd eveneens geraakt door de trein en is in levensgevaar. Dat meldt de politie donderdagnacht. -
Franse justitie vervolgt man voor ‘liken’ foto vermoorde leraar
Justitie in Frankrijk vervolgt een 22-jarige man voor het verheerlijken van terrorisme, omdat hij op Twitter een gruwelijke foto van de vermoorde leraar Samuel Paty had geliket. De openbaar aanklager in de stad Blois vertelde zondag dat de verdachte, die net als de 18-jarige dader van de aanslag van Tsjetsjeense komaf is, al eerder in beeld was bij de autoriteiten.