Deze man is Trumps ergste nachtmerrie
In Washington woedt een gevecht op leven en dood: tussen de speciale aanklager in het Ruslandonderzoek Robert Mueller en Donald Trump, gesteund door Republikeinse partijgenoten.
Robert Mueller (73) is opgejaagd wild. Elke dag zijn er verdachtmakingen. Over zijn verleden, zijn onderzoek, zijn medewerkers. Elk uur wordt die ene vraag gesteld: wanneer hij het veld moet ruimen. Zijn tegenstanders creëren daarmee het beeld dat Mueller er een potje van maakt en Trump maar één besluit kan nemen: hem ontslaan.
De oud-chef van de FBI is Trumps ergste nachtmerrie. Hij onderzoekt de Russische beïnvloeding van de vorig jaar door Trump gewonnen presidentsverkiezingen. Als Muellers inspanningen die inmenging bevestigen, legt dat een bom onder het Witte Huis. Dat verklaart de groeiende nervositeit in Republikeinse kringen.
Mueller maakt immers vorderingen. Hij heeft al vier mensen aangeklaagd die hebben gewerkt voor Trumps campagneteam, onder wie Paul Manafort en Michael Flynn, die een blauwe maandag de nationale veiligheidsadviseur van de president is geweest. Flynn heeft inmiddels een deal gesloten met Mueller. Hij heeft bekend te hebben gelogen tegen de federale recherche FBI in het Ruslandonderzoek.
Heksenjacht
Hoe verder Mueller komt, hoe heviger de aanvallen, waarbij ook de president soms losgaat. Trump heeft hem al beschuldigd van een 'heksenjacht', volgens zijn advocaten gaat Mueller zijn mandaat te buiten, zijn staf zou vooringenomen zijn. Deze week werd hij ervan beschuldigd dat hij op onrechtmatige manier aan belastende e-mails zou zijn gekomen.
De aantijging was het zoveelste bewijs voor het Trump-kamp dat Mueller bezig is met een coup tegen de president. Hij zou daarbij worden gesteund door 'Deep State', een samenwerkingsverband van de FBI, het ministerie van Justitie, weerspannige inlichtingendiensten, corrupte ambtenaren en de Democratische oppositie. ,,Zij willen de held van het volk ten val brengen'', aldus Fox News. ,,Mueller moet in de boeien worden geslagen'', fulmineert Jeanine Pirro, een van de presentatoren die Donald Trump op de tv-zender door dik en dun blijven steunen.
Als je iets hebt gedaan wat een vervolging waard is, zal hij het vinden en toeslaan.
Crisis
Maar hoe hard zij ook tekeer gaan, tot nu toe durft de president het niet aan om het onderzoek te frustreren met het ontslag van Mueller. Zo'n besluit zou leiden tot een enorme crisis in Washington. Met oproer in het parlement, met knallende ruzies met minister Jeff Sessions (Justitie), de FBI en de rechterlijke macht.
Robert Swan Mueller III, zoals zijn naam voluit luidt, is een tegenstander van formaat. Toen werd besloten tot het loodzware onderzoek naar Russische inmenging werd zijn naam al snel genoemd. Slechts een handvol mensen hebben de reputatie en de ervaring om deze klus te klaren.
Zowel Democraten als Republikeinen haalden opgelucht adem toen Mueller op verzoek van Justitie de taak op zich nam. ,,Mueller is een uitstekende keuze'', zei Trumps steunpilaar en de voormalige parlementsvoorzitter, Newt Gingrich. ,,Zijn reputatie, eerlijkheid en integriteit zijn onbesproken.'' Net als andere Republikeinen heeft hij zijn mening inmiddels veranderd nu Mueller vastberaden zijn werk voortzet.
Hij is gek op zijn werk en hij kent maar één versnelling: die van recht vooruit
De speciaal aanklager werd op 7 augustus 1944 geboren in New York en groeide op in Philadelphia. Mueller is een Vietnamveteraan, een marinier, gedecoreerd met een indrukwekkend aantal onderscheidingen. Na 1969 deed hij een studie rechten. Hij werkte zowel in de advocatuur als bij justitie, maakte naam als een pitbull die nooit losliet. Een van zijn succesvolle zaken was de vervolging van de Panamese dictator Manuel Noriega.
,,Als je iets hebt gedaan wat een vervolging waard is, zal hij het vinden en toeslaan", aldus Michael Zeldin, een van zijn medewerkers uit de jaren 90. Oud-collega William F. Weld zegt over hem: ,,Hij is gek op zijn werk en hij kent maar één versnelling: die van recht vooruit.''
Bush
George W. Bush haalde hem naar Washington. Zeven dagen voor de terroristische aanslagen in New York en Washington, op 11 september 2001, benoemde de toenmalige president hem tot directeur van de FBI. Hij zou er 12 jaar blijven. Met een grote reorganisatie stoomde hij de federale recherche klaar voor de 21ste eeuw.
Met deze indrukwekkende staat van dienst is Mueller voor Trump en diens entourage een tegenstander van formaat, een eenmansleger dat zich niet van de wijs laat brengen en laat afleiden.
Dat zorgt voor een confrontatie waarvan niemand de afloop kent. Een gevecht dat herinneringen oproept aan andere geruchtmakende strijdtonelen. Zoals de historische veldslagen uit de Amerikaanse geschiedenis, bij Álamo, bij Little Big Horn en het vuurgevecht bij de O.K. Corral, in Tombstone.
Bekijk hieronder de opmerkelijkste momenten van Trump sinds hij werd gekozen als president van de VS:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Japanse jongeren drinken steeds minder alcohol, en dat baart de belastingdienst grote zorgen
Japan kampt met een alcoholprobleem, maar niet op de manier waarop je zou denken. In plaats van te veel, drinken de jongvolwassenen in het land juist te weinig alcohol, vindt de Japanse belastingdienst die hier verandering in wil brengen. Want hierdoor nemen de accijnsinkomsten af. -
Update/met video
Tientallen doden en gewonden bij brand in kerk Egypte: ‘Mensen vielen over elkaar heen’
Bij een brand in een kerk in de Egyptische stad Giza zouden tientallen mensen zijn overleden. Ook zijn er veel mensen gewond geraakt. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Topman Trump Organization bekent schuld aan belastingfraude
Financieel topman Allen Weisselberg van The Trump Organization heeft in de rechtszaal schuldig gepleit aan belastingfraude. De 75-jarige Weisselberg, die sinds de jaren 80 werkt voor het onroerendgoedbedrijf van Donald Trump en diens familie, gaf in een deal met justitie toe dat het bedrijf jarenlang belastingen ontdook door hem en andere werknemers te belonen met extraatjes als huisvesting, privéonderwijs en auto’s die buiten de boeken werden gehouden. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.
-
Verdachte van aanslag op Salman Rushdie is verrast dat de auteur na messteken nog leeft
De man die vastzit voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie had niet verwacht dat zijn slachtoffer het zou overleven. In een interview met de Amerikaanse krant New York Post vertelt hij vanuit de gevangenis ‘verrast’ te zijn over Rushdies toestand. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Republikeinen bekritiseren Biden in rapport over terugtrekken Afghanistan
Republikeinen in de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden komen binnenkort met een rapport over hoe de Verenigde Staten zich vorige zomer onder leiding van president Joe Biden terugtrokken uit Afghanistan, nadat de Taliban de macht hadden gegrepen. Dat schrijven enkele Amerikaanse media zondag, waaronder The Washington Post en CNN, nadat ze het rapport hebben ingezien.