Derde dag protesten Griekse eilanden: ‘Wij dragen de last van de vluchtelingencrisis’
Op Lesbos zijn vandaag voor de derde dag op rij honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de bouw van een nieuw vluchtelingenkamp. De betogers zijn niet blij met de plannen van de overheid om nieuwe opvangcentra voor vluchtelingen te bouwen op de Griekse eilanden. Gisteren vielen bij de rellen op de Griekse eilanden Lesbos en Chios tientallen gewonden.
De eilandbewoners zeggen dat ze ‘de last dragen van de Europese vluchtelingencrisis’. Op Lesbos wordt er gestaakt en de winkels bleven dicht. ,,Geen kampen op de eilanden, open of gesloten”, scandeerden betogers in de havenplaats Mytilini.
De centra zouden de oude provisorische opvanglocaties moeten vervangen. Op de Griekse eilanden bevinden zich tienduizenden migranten. Zij bivakkeren in kampen die niet zijn bedoeld voor dergelijke aantallen. In kamp Moria op Lesbos zouden zeker 19.000 mensen bivakkeren, terwijl er capaciteit is voor zo’n 3000 mensen. Ze leven in erbarmelijke omstandigheden. De betogers zijn bang dat de vluchtelingen permanent blijven.
Gevangenis
Een betoger zei dat Lesbos ‘een enorme gevangenis’ voor migranten is geworden. ,,We hebben jarenlang onze solidariteit getoond, maar nu moet de druk op de eilanden worden verminderd”, aldus de 47-jarige man.
Gisteren blokkeerden bewoners de toegangswegen van de bouwplaatsen, zodat er niet kon worden begonnen met de constructie van het kamp. Eerder stichtten mensen brandjes en wierpen ze blokkades op. Uiteindelijk kwam het tot harde confrontaties met de oproerpolitie, die de Griekse overheid speciaal stuurde om ervoor te zorgen dat de start van de bouw door kon gaan.
Demonstranten probeerden de veerboten al tegen te houden waarmee de agenten aankwamen, sommige demonstranten gooiden stenen naar de politie, die traangas, rubberen kogels en waterkanonnen inzette tegen de eilandbewoners. De overheid beloofde dat de oproerpolitie zou vertrekken. Donderdagochtend vroeg zijn veel agenten met de veerboot weer vertrokken van eiland Lesbos. De eerste fase van de werkzaamheden is ondanks de protesten voltooid.
Harde lijn
De autoriteiten hebben gezegd dat de nieuwe opvangcentra meer publieke veiligheid bieden en potentiële gezondheidsrisico’s tegengaan. In de nieuwe centra zouden mensen niet meer zomaar in en uit kunnen, zoals nu in de provisorische, overvolle kampen wel het geval is. Stelios Petsas, een woordvoerder van de Griekse overheid, zei tegen persbureau Reuters dat de ‘open faciliteit een tikkende tijdbom is qua gezondheidsrisico’s.’ Ook zou er in een afgesloten instelling beter omgegaan kunnen worden met het coronavirus mocht er sprake zijn van gevallen van besmetting. In Griekenland is tot nu toe één besmetting gemeld.
In 2015 en 1016 kwamen er via Turkije en Griekenland honderdduizenden vluchtelingen Europa binnen. Omdat er een deal werd gesloten tussen de EU en Turkije over de opname van vluchtelingen in Turkije, werd de instroom minder, maar eind 2019 nam het aantal mensen dat aankwam in Griekenland weer toe.
De conservatieve regering van Griekenland heeft een hardere lijn in de aanpak van de vluchtelingencrisis dan de vorige, linksere regering. Ze heeft zelfs een plan om een ‘drijvend hek’ te bouwen, om vluchtelingen te weren. Naast Lesbos en Chios, zijn er gesloten opvangcentra gepland op de eilanden Samos, Kos en Leros.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
LENY EN ELISE OP LESBOS (slot)
‘Dat Afghaans meisje had net zo goed mijn dochter kunnen zijn’
MOERGESTEL - De Moergestelse Leny de Ruiter pakte met haar dochter Elise het vliegtuig naar Lesbos om daar een week lang de vluchtelingen bij te staan. Voor het Brabants Dagblad hield Elise een blog bij (dossier). Laatste aflevering: ‘Iemands leven een stukje beter maken, al is het maar een poes.’ -
Schutter Buffalo deelde plannen kort voor aanslag in chatroom
De 18-jarige man die zaterdag tien mensen doodschoot en drie anderen verwondde in een supermarkt in de Amerikaanse stad Buffalo (New York), deelde een half uur voor zijn daad in een chatroom zijn plannen met een klein groepje gelijkgestemden. Geen van hen waarschuwde de politie en de schietpartij verliep grotendeels zoals voorzien, schrijft The New York Times. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Verbannen oud-koning Juan Carlos voor even terug in Spanje
Juan Carlos I, de oud-koning van Spanje, is na bijna twee jaar ballingschap in Abu Dhabi even terug in zijn land om een zeilwedstrijd bij te wonen. Maar is de inmiddels van rechtsvervolging ontslagen vorst nog welkom? -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Griekenland wil drijvende dam in zee om bootvluchtelingen te stoppen
De Griekse regering wil een drijvende barrière op zee om te verhinderen dat bootvluchtelingen en migranten vanaf de Turkse kust het eiland Lesbos kunnen bereiken. Voor het hekwerk, dat 2,7 kilometer lang moet worden, trekt Griekenland een half miljoen euro uit. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Ruim tien miljoen ondervoede kinderen door droogte, corona en oorlog in Oekraïne
Wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen kinderen in gevaar door acute ondervoeding. Volgens Unicef verslechtert de situatie in de Hoorn van Afrika en neemt het aantal gevallen van ernstige ondervoeding ook in andere delen van de wereld ernstig toe.