Demonstranten betogen bij het gerechtsgebouw van Glynn County in Brunswick, Georgia, om gerechtigheid te eisen voor de dood van Ahmaud Arbery.
Volledig scherm
Demonstranten betogen bij het gerechtsgebouw van Glynn County in Brunswick, Georgia, om gerechtigheid te eisen voor de dood van Ahmaud Arbery. © AP

Derde arrestatie om doodgeschoten zwarte hardloper in VS

De politie in de Amerikaanse staat Georgia heeft een derde man gearresteerd in verband met het doodschieten van Ahmaud Arbery op 23 februari. Het gaat om de 50-jarige William Bryan. Eerder werden de 64-jarige Gregory McMichael en zijn 34-jarige zoon Travis al opgepakt vanwege de misdaad.

De 25-jarige Arbery werd in februari doodgeschoten door oud-politieagent McMichael en zijn zoon. De nu aangehouden derde verdachte filmde alles. De zwarte Arbery was aan het hardlopen door zijn woonplaats toen hij werd aangevallen door het witte tweetal. De verdachten zeiden tegen de politie dat ze dachten dat Arbery een inbreker was. McMichael en zijn zoon werden niet aangehouden, noch aangeklaagd.

Op de videobeelden is te zien hoe de 25-jarige man letterlijk vecht voor zijn leven terwijl de twee mannen hem onder vuur nemen. Uiteindelijk stort Arbery ter aarde met een schotwond.

Recent doken de beelden van de moord op op sociale media, wat leidde tot veel boosheid en verontwaardiging over het uitblijven van arrestaties. Ook werden protestmarsen georganiseerd in de buurt waar Arbery werd omgebracht. Basketballer LeBron James was eveneens furieus en bemoeide zich met de zaak, gevolgd door andere beroemdheden als rapper Snoop Dogg en tennisster Serena Williams. Twee maanden na de fatale schietpartij werden de twee verdachten daarop alsnog aangehouden.

Betogers houden een protestmars in Brunswick voor de omgebrachte Ahmaud Arbery.
Volledig scherm
Betogers houden een protestmars in Brunswick voor de omgebrachte Ahmaud Arbery. © AP
 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.