Denktank: Nederland zet grootste stappen gebruik groene energie
Nederland heeft van alle landen de afgelopen twee jaar de grootste stappen gezet wat betreft het gebruik van hernieuwbare energie. Dat stelt klimaatdenktank Ember in een rapport. Nederland schakelde tussen 2019 en 2021 voor ongeveer een tiende van zijn totale energieverbruik over van fossiele brandstoffen naar zonne- en windenergie.
Ook Australië en Vietnam wisten hun verbruik snel te vergroenen. Het aandeel fossiele brandstoffen op het totale energieverbruik van Nederland daalde van 78 procent naar 63 procent. Tegelijk steeg het aandeel van hernieuwbare energie van 14 procent naar 25 procent. Daarmee loopt Nederland wel achter op andere Europese landen zoals Griekenland, Duitsland, Spanje en Denemarken. Meer dan de helft van de energie die Denemarken gebruikt is hernieuwbaar, waarvan het overgrote deel met windmolens wordt opgewekt.
De wereldwijde economie herstelde vorig jaar van de coronacrisis en daardoor nam de vraag naar elektriciteit snel toe. Door de hoge olie- en gasprijzen gingen landen meer steenkool gebruiken. Mede daardoor bereikte de uitstoot van CO2 vorig jaar een recordhoogte.
Toch kunnen zonne- en windenergie volgens klimaatdenktank Ember voldoende groeien om de opwarming tot 1,5 graad te beperken. Dan moet het gebruik ervan tot 2030 wereldwijd elk jaar met zeker 20 procent groeien. De toename moet nog wel versnellen want vorig jaar werd een groei van 17 procent gehaald. Het was de eerste keer dat hernieuwbare energie wereldwijd goed was voor 10 procent van de totale opwekking van elektriciteit.
VN-klimaatpanel IPCC meldde vorig jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
Theeplukkers in Sri Lanka leven in mensonterende omstandigheden
Het blijkt moeilijk de beroerde levensomstandigheden van theeplukkers te verbeteren. Volgens een onderzoek van de Britse krant The Guardian heersen op theeplantages in Sri Lanka nog altijd mensonterende omstandigheden. De plukkers worden nog steeds zwaar onderbetaald. -
Passagier die tijdens vlucht nooddeur opende had het gevoel dat hij stikte
De Zuid-Koreaanse man die vrijdag wereldnieuws werd omdat hij tijdens een lijnvlucht de deur opende, heeft verklaard waarom hij dat deed. Hij riskeert tien jaar gevangenisstraf voor het overtreden van de luchtvaartwet. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Met video
Video: man opent vliegtuigdeur tijdens vlucht: 12 gewonden
De passagiers van een Asiana Airlines-vlucht richting het Zuid-Koreaanse Daegu hebben vrijdagochtend angstaanjagende momenten meegemaakt toen de deur van het toestel tijdens de landing plots opende. Op beelden is te zien hoe de wind door de cabine raasde en passagiers angstvallig hun armsteunen vastgrepen.
-
Wagnerbaas haalt uit naar rijke Russen die kinderen uit leger houden: ‘Volk staat straks met hooivorken voor de deur’
-
-
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
Spanningen tussen Turkije en Duitsland na verspreiding van privégegevens Erdogan-critici
Duitsland heeft de Turkse ambassadeur in Berlijn ontboden. Aanleiding is het openbaar maken van woonadressen en andere gegevens om tegenstanders van de Turkse president Erdogan in Duitsland te intimideren. Ankara ontkent de beschuldigingen.