Democratische voorzitter Pelosi: Donald Trump kan worden afgezet

VIDEODe Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vindt dat er voldoende grond is om de afzettingsprocedure tegen president Trump formeel in gang te zetten.

Ze heeft daarom de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden gevraagd formele aanklachten op te stellen die tot afzetting van de president zouden kunnen leiden. Vermoedelijk rond kerstmis zou erover kunnen worden gestemd.

Pelosi citeerde in een zes minuten durend betoog uitgebreid uit de Amerikaanse grondwet en zei dat twee maanden van onderzoek over Trumps contacten met Oekraïne heel duidelijk hadden gemaakt dat hij in strijd met de grondwet heeft gehandeld. De president had zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. Oekraïne had op last van Trump belastend bewijs tegen diens vermoedelijke uitdager in 2020, Joe Biden, moeten verzamelen in ruil voor militaire hulp van de Verenigde Staten. ,,In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet”, aldus Pelosi.

Volledig scherm
© AP

Donald Trump zelf lijkt niet erg onder de indruk. Via Twitter liet hij al weten dat de Democraten helemaal geen afzettingszaak tegen hem hadden. Kom maar gauw met die procedure, dan hebben we een eerlijk proces in de senaat en kan het land verder, was samengevat zijn boodschap. Volgens de president toonde deze procedure alleen maar aan hoe corrupt zijn politieke tegenstanders waren. ‘Ik ben gekozen om het (politieke) moeras op te ruimen en dat is wat ik ga doen'. 

Nancy Pelosi kondigt aan dat de afzettingsprocedure doorgaat.
Volledig scherm
Nancy Pelosi kondigt aan dat de afzettingsprocedure doorgaat. © EPA

De kans dat Trump daadwerkelijk zal worden afgezet is zeer gering. Daarvoor hebben de Democraten in ieder geval de steun van een deel van de Amerikaanse Senaat nodig en daarin heeft Donald Trump genoeg medestanders om niet te worden weggestuurd. 

Trump verklaarde eerder deze week de democraten nog voor gek. Bekijk hieronder de beelden.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.