Volledig scherm
De Pestbacterie yersinia pestis © shutterstock

De pest maakt weer slachtoffers in China, Zwarte Dood maakt comeback

In China zijn twee mensen opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van de pest. Eerder dit jaar stierven in dat land al twee mensen aan de ziekte die in de middeleeuwen dood en verderf zaaide in Europa. 

De twee pestpatiënten komen volgens Chinese staatsmedia uit de provincie Binnen-Mongolië, zo meldt CNN. Ze worden verpleegd in de hoofdstad Beijing en in quarantaine gehouden. In mei van dit jaar stierven twee Chinezen uit dezelfde regio aan de pest. Zij liepen die waarschijnlijk op nadat ze de rauwe nieren van een marmot hadden gegeten.

Zwarte Dood

De pest, ook wel de Zwarte Dood genoemd, hield in de middeleeuwen afgrijselijk huis in Europa. Er stierven toen zo'n vijftig miljoen mensen aan de ziekte. Dat wordt nog steeds gezien als een van de ergste pandemieën ooit.

De pest wordt veroorzaakt door een bacterie en kan worden overgebracht door besmette dieren. Als de ziekte niet juist behandeld wordt, is hij dodelijk. Volgens CNN is de ziekte bezig aan een comeback, tussen 2010 en 2015 stierven er 584 mensen aan, vooral in Congo, Madagascar en Peru.