De nieuwe Tsjechische president is oud-Navo-generaal en dat is goed nieuws voor Oekraïne
Door de verkiezing van Petr Pavel tot president van Tsjechië is dat land nog steviger verankerd in het Westen. Dat is goed nieuws voor Oekraïne dat rekent op meer steun.
Op 9 maart zal Pavel (61) zijn ambtseed afleggen. Hij volgt dan als staatshoofd Miloš Zeman op, die ijverde voor nauwere samenwerking met Rusland maar die na twee ambtstermijnen niet meer verkiesbaar was. Petr Pavel, voormalig hoofd van het militaire comité van de Navo en voorstander van militaire hulp aan Oekraïne, werd zaterdag gekozen tot president van Tsjechië. De gepensioneerde generaal won van de omstreden miljardair en oud-premier Andrej Babis, die slechts enkele dagen eerder was vrijgesproken in een proces over fraude met EU-subsidies.
Petr Pavel geldt als een held van de oorlog in het voormalige Joegoslavië, waarin hij met name heeft bijgedragen aan de bevrijding van Franse soldaten. Met zijn eenheid hielp hij de Fransen ontsnappen toen die waren omsingeld door Kroatische en Servische militairen. Pavel kreeg daarvoor een Franse onderscheiding. Daarna werd hij chef van de Tsjechische generale staf en van 2015 tot 2018 was hij voorzitter van het Militair Comité van de Navo, de hoogste militaire post in het Atlantisch Bondgenootschap. Hij was de eerste generaal uit een voormalig Oostblokland in die functie.
De voormalige parachutist van de commando’s - met een altijd keurig getrimde witte baard - is een fervent verdediger van het lidmaatschap van zijn land van de Europese Unie (hij zou de euro willen invoeren) en de Navo.
Felicitaties
Pavels verkiezing leidde prompt tot een stroom van felicitaties van hoge Baltische functionarissen die niet gerust zijn op de ambities van Vladimir Poetin in hun streken. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemde Pavels ervaring op het gebied van veiligheid, defensie en buitenlandse betrekkingen ‘van onschatbare waarde bij het handhaven en versterken van Europa’s eenheid ten dienste van Oekraïne’. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier benadrukte op zijn beurt dat ‘de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne meer dan ooit het belang aantoont van cohesie binnen de Europese Unie en de Navo'.
De partijloze Pavel beloofde zijn door een heftige verkiezingscampagne en polarisatie verscheurde landgenoten een onafhankelijke president te zijn, niet beïnvloed door partijpolitiek. En ook Oekraïne te blijven helpen. Kiev’s poging om lid te worden van de EU wil hij ondersteunen. ,,Oekraïne moet natuurlijk eerst aan alle voorwaarden voldoen om lid te worden, zoals vooruitgang in de strijd tegen corruptie. Maar ik denk dat het recht heeft op dezelfde kansen die we in het verleden hadden”, zei hij.
In Tsjechië, dat lid is van de EU en de Navo, heeft de president niet alleen representatieve taken. Hij benoemt ook de regering en de constitutionele rechters. Hij vertegenwoordigt het land ook naar buiten en is de opperbevelhebber van de strijdkrachten, waarbij het operationele buitenlandse en defensiebeleid onder de verantwoordelijkheid van de regering valt. Tijdens de verkiezingscampagne probeerde zijn rivaal Babiš Pavel af te schilderen als een oorlogsstoker. Pavel riep in de campagne herhaaldelijk op tot blijvende steun aan Oekraïne in de strijd tegen de agressor Rusland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Geen celstraf voor ‘boekenrugverzamelaar’ die dik duizend manuscripten stal
De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt The New York Times. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Veel verkeersproblemen verwacht door massale staking in Duitsland
Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.
-
Amerikaanse toerist duikt van 12 meter hoge klif in zee en belandt op rotsen
Wat een spectaculaire duik moest worden, is voor een 26-jarige toerist in Mallorca fataal afgelopen. De man dook vanuit het niets, voor de ogen van zijn vriendin, van een 12 meter hoge klif in zee. Hij misrekende zich echter en belandde op de rotsen. -
-
-
WHO waarschuwt voor dodelijk marburgvirus in Afrika
Na een uitbraak in Equatoriaal-Guinea is het zogenoemde marburgvirus ook verspreid naar het Oost-Afrikaanse land Tanzania. Vanwege een sterftecijfer van 62,5 procent en een hoge kans op verspreiding in andere gebieden waarschuwt de World Health Organization (WHO) bewoners om erg voorzichtig te zijn met menselijk contact. Maar wat is het marburgvirus precies? -
Media: Jury buigt zich pas na Pasen over mogelijke vervolging Trump
De speciale jury die zich buigt over de mogelijke vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump in de zaak rond zwijggeld voor een pornoster komt op z'n vroegst pas na Pasen weer bij elkaar. Dat betekent dat een besluit nog weken op zich kan laten wachten, melden Amerikaanse media. Bronnen melden aan nieuwssite Politico dat dit dit zelfs pas eind april kan zijn.