Volledig scherm
PREMIUM
Koning Mswati III leidt de ceremonie op de jaarlijkse Rietdans waarbij ongehuwde en kinderloze vrouwen van het land vers gesneden riet aanbieden aan de vorst. Alleen meisjes en vrouwen die nog maagd zijn mogen meedoen. Foto EPA © EPA

De koning van een arm land die 19 Rolls-Royces en 120 BMW’s kocht

Critici van koning Mswati III van eSwatini (voormalig) Swaziland spugen vuur. Zij noemen de miljoenenaankoop van 19 Rolls-Royces en 120 BMW’s voor zijn familie ‘een opgestoken middelvinger naar de arme bevolking’.

De beelden van de diepladers met Rolls-Royces en een vloot BMW’s slaan in als een bom. Voor de zoveelste keer heeft koning Mswati III (51) zichzelf en zijn familie weer enorm verwend. Dit keer besteedt hij meer dan 20 miljoen euro aan een peperdure uitbreiding van zijn wagenpark. De Rolls-Royces zijn voor hemzelf, zijn moeder en zijn 14 vrouwen. De BMW's zijn voor de rest van zijn omvangrijke familie. De rekening wordt betaald met publiek geld terwijl de bevolking van Swaziland, dat op last van de koning sinds vorig jaar tere ere van zijn 50ste verjaardag eSwatini heet, gebukt gaat onder grote armoede.