Yamina D. (32) behaalde in de Australische cel intussen al een diploma rechten.
Volledig scherm
Yamina D. (32) behaalde in de Australische cel intussen al een diploma rechten. © AFP

De geniepige wijze waarop Yamina vanuit België drugs naar Australië smokkelde

Een 32-jarige Belgische vrouw is in Melbourne veroordeeld tot vier jaar cel omdat ze op een vernuftige manier vloeibare MDMA - de werkzame stof in xtc-pillen - naar Australië smokkelde. Yamina D. bood op Facebook gratis vliegtickets naar Australië voor wie haar Belgische chocolade en enkele flessen ‘Franse wijn’ bracht. 

Het was begin 2018 toen Yamina, een architecte uit het Belgische Waver, zo’n aantrekkelijk aanbod op Facebook plaatste. ,,Gratis vliegtickets naar Australië voor wie me Belgische chocolade en zes flessen Franse wijn brengt”, klonk het. Zowel een vriendin als de broer van de Belgische gingen in op de ‘uitnodiging’. 

Yamina’s broer kreeg eind februari 2018 op de parkeerplaats van een Brusselse supermarkt zes flessen wijn om mee te nemen naar Australië. Het ging om cuvée Saint-Romain, een uitstekende Bourgogne. De inhoud van de flessen was echter helemaal geen wijn, zo zal later blijken. 

Haar vriendin kwam op 2 maart in Australië aan, met chocolaatjes en drie flessen wijn. Ze passeerde zonder problemen de douane. De vrouw ontmoette Yamina D. en haar liefje Antonin A. om 2 uur ‘s nachts voor het Grand Chancellor Hotel in Melbourne. ,,Een bizar uur om chocolade te overhandigen”, zo vond de rechter.

Vloeibare MDMA

D.’s broer arriveerde enkele dagen later. Hij had minder geluk. Douaniers bekeken zijn drie wijnflessen van dichterbij en lieten ze analyseren. Er bleek omgerekend meer dan 700 gram vloeibaar gemaakte MDMA in te zitten - in Australië een fortuin waard tussen 35.000 en 55.000 euro. Nog dezelfde dag werden Yamina D. en haar liefje Antonin A. gearresteerd op de luchthaven. Ze waren van plan om naar Parijs te vliegen.

Yamina D. zou niet het brein geweest zijn achter de drugstransporten, maar faciliteerde ze voor haar liefje Antonin A.. Hij kreeg eerder al 7 jaar cel. De Fransman maakte deel uit van een bende die grote hoeveelheden drugs naar Australië transporteerde. In totaal ging het om cocaïne en xtc ter waarde van bijna 2 miljoen euro. Hun smokkelsysteem leek goed te werken, maar wat ze niet wisten, is dat de politie al meer dan zes maanden onderzoek deed naar de bende. Tientallen pakketten drugs werden al onderschept, en sms-berichten verzameld als bewijsmateriaal.

Grote onderscheiding

Yamina D. werd eind deze week veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan ze minstens 2 jaar en 3 maanden moet uitzitten. Daarna wordt ze het land uitgezet. De rechter omschreef haar als een slimme vrouw en geloofde niet dat ze zo naïef is als ze zich tijdens het proces voordeed.

Ze verdoet haar tijd niet in de gevangenis. Yamina D. studeerde er rechten en behaalde haar diploma met grote onderscheiding.