Dansende Noord-Koreanen tijdens opmerkelijke openingsceremonie nieuwe stad

videoNoord-Korea heeft de voltooiing van een splinternieuwe moderne stad in de bergen uitbundig gevierd met veel vuurwerk en een groot opgezette openingsceremonie. De stad is een project van leider Kim Jong-un en moet symbool staan voor de Noord-Koreaanse natie en ‘het toppunt van de moderne beschaving’, aldus staatsmedia vandaag. 

De nieuwe stad ligt in de buurt van de heilige berg Mount Paektu, een gebied waar Kims familie volgens de overlevering vandaan komt. De viering die werd bijgewoond door duizenden mensen ging gepaard met een massaal vuurwerk in de stad. Ook werd er uitbundig gedanst.

De stad Samjiyon wordt door Noord-Korea een ‘socialistisch utopia’ genoemd, met nieuwe appartementen, hotels, een skigebied en commerciële, culturele en medische voorzieningen. Staatspersbureau KCNA zei dat de stad 4000 gezinnen kan huisvesten en 380 blokken openbare en industriële gebouwen op ‘honderden hectaren’ grond telt.

Volledig scherm
Dansende mensen tijdens de openingsceremonie © AFP
Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was aanwezig bij de ceremonie © AFP

Vertraging

De stad geldt als een van de grootste economische initiatieven die Kim lanceerde in zijn streven naar een ‘onafhankelijke economie’. Maar de bouw ervan werd vertraagd door tekorten aan bouwmaterialen en arbeidskrachten als gevolg van Amerikaanse sancties om het nucleaire programma van Pyongyang te beteugelen.

De vertragingen brachten Pyongyang ertoe jeugdarbeidbrigades te mobiliseren, die overlopers en mensenrechtenactivisten vergeleken met ‘slavenarbeid’. Ze zouden geen loon en slecht voedsel hebben gekregen en gedwongen zijn om meer dan twaalf uur per dag te werken gedurende maximaal tien jaar.

Volledig scherm
Veel vuurwerk tijdens de viering © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP