Volledig scherm
In de modder en onder het puin zoeken reddingswerkers nog altijd naar slachtoffers van de dambreuk bij het Braziliaanse plaatsje Brumadinho. © REUTERS

Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arrestaties

De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van het bedrijf Vale, eigenaar van de ijzerertsmijn bij het stadje Brumadinho, waar een dambreuk op 25 januari leidde tot een enorme modderstroom, die het leven kostte aan zeker 166 mensen. Nog 144 mensen worden vermist. Dat zij nog levend worden teruggevonden is vrijwel uitgesloten. Ook zijn op diverse plaatsen, onder andere op het hoofdkantoor van het bedrijf in Rio de Janeiro, huiszoekingen verricht.

,,De dambreuk was geen ongeluk’’, zei openbaar aanklager William Garcia Pinto Coelho, die het onderzoek coördineert, vrijdagmiddag op een persconferentie in Belo Horizonte. Volgens hem wisten de acht gearresteerde medewerkers van mankementen aan de dam en hebben ze die in de technische rapporten verdoezeld. Ook zouden ze medewerkers van het technische bureau TÜV SÜD onder druk hebben gezet om onderzoeken naar de staat van de dam positiever te maken dan ze waren.

Van dat bureau werden eerder al vijf medewerkers aangehouden. Die werden kort daarop weer vrijgelaten, maar ze worden nog wel onderzocht.

Eerder deze week werd al bekend dat medewerkers van Vale vorig jaar een rapport onder ogen kregen waarin de verhoogde risico’s op het breken van de dam bij Brumadinho werden beschreven.

  1. Jonge vrouw verdacht van zedenmisdrijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinderen toekeken

    Jonge vrouw verdacht van zedenmis­drijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinde­ren toekeken

    Een jonge vrouw uit de overwegend conservatieve Amerikaanse staat Utah riskeert een jarenlange vermelding in het register van zedendelinquenten en zelfs een gevangenisstraf omdat ze thuis haar beha uittrok terwijl haar minderjarige stiefkinderen toekeken. De kinderen - 9, 10 en 13 jaar - zouden geschokt hebben gereageerd en het ogenschijnlijk onschuldige incident via familieleden bij de plaatselijke autoriteiten hebben gemeld.