Een priester met mondkapje zegent de overledenen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een priester met mondkapje zegent de overledenen. © EPA

Corona kent geen genade, ook niet voor geestelijken

Dagboek ItaliëItalië is aan het herstellen, de afgelopen dagen daalt het aantal mensen dat besmet is gestaag. Het land kent nu ‘nog maar’ 108 duizend actieve besmettingen. Ook het aantal Covid-19 patiënten op de intensive care neemt af, één van de vijf intensive care units van het Niguarda ziekenhuis in Milaan is gesloten en zelfs in Bergamo zijn er bedden leeg. Maar het drama dat Italië getroffen heeft is ongekend, er zijn in deze twee maanden in Lombardije vijf keer zoveel burgers overleden dan in vier jaar bombardementen op Milaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Iedereen likt zijn wonden, ook de kerk. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.

 1. Deze Italiaanse man was geen gevaar voor een ander en toch is hij beboet
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Deze Italiaanse man was geen gevaar voor een ander en toch is hij beboet

  De lockdown gaat in Italië de zevende week in. Met recht een quarantaine: een afzondering van veertig dagen, ooit bedacht om Venetië voor epidemieën te behoeden. Bemanningen van vreemde schepen moesten in de haven wachten voordat ze van boord mochten. Daar werd streng op gecontroleerd, zoals nu consequent wordt toegezien op de regels van de lockdown. Ook al zijn sommige agenten daarin een beetje erg overijverig. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. De sfeer op straat in Italië is minder bedrukt, gaan we nu écht de goede kant op?
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  De sfeer op straat in Italië is minder bedrukt, gaan we nu écht de goede kant op?

  Vandaag, 21 april, is het de verjaardag van Rome. De Romeinen vieren dat hun stad, de Eeuwige Stad, 2773 jaar geleden werd gesticht. De festiviteiten die normaal in de stad plaatsvinden zijn nu verplaatst naar het web. Zo zei maestro Ennio Morricone in een videoboodschap dat we nog even moesten volhouden en werd zijn muziek uitgevoerd door een solist van het Santa Cecilia orkest en bespraken Romeinse acteurs en regisseurs de scènes van films waarin ‘la Città Eterna’ een hoofdrol speelt. De Romeinen zelf lijken toch een beetje feest te vieren. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.