epa07860462 Britain's Labour Party leader Jeremy Corbyn (C) departs the Andrew Marr Show on the second day of the Labour Party Conference in Brighton, Britain, 22 September 2019. The Labour Party Conference runs from 21 to 25 September.  EPA/ANDY RAIN
Volledig scherm
epa07860462 Britain's Labour Party leader Jeremy Corbyn (C) departs the Andrew Marr Show on the second day of the Labour Party Conference in Brighton, Britain, 22 September 2019. The Labour Party Conference runs from 21 to 25 September. EPA/ANDY RAIN © EPA

Corbyn belooft nieuw brexitreferendum bij verkiezingsoverwinning

Jeremy Corbyn belooft in juni 2020 een nieuw brexitreferendum te houden als zijn partij Labour bij landelijke verkiezingen een meerderheid behaalt. Dat zei de leider van de grootste oppositiepartij in het Verenigd Koninkrijk zondag in een interview met de BBC.

Bij het referendum krijgen de kiezers volgens Corbyn dan de keuze tussen ‘in de EU blijven’ of een ‘brexit met een geloofwaardige deal’. De Labour-leider zei niet wat hij onder een ‘geloofwaardige’ deal verstaat.

Eerder deze week meldde EU-voorzitter Juncker in een interview met Sky News dat hij uitgaat van een ordelijke brexit met een deal. Mocht dat niet het geval zijn, dan komt er volgens Juncker sowieso een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland om ‘de Europese interne markt te beschermen’.

Op de vraag of Labour in de EU wil blijven of vertrekken, antwoordde Corbyn dat hij daarvoor eerst de standpunten binnen de partij wil inventariseren. ,,Ik ga mee in de beslissing die de partij daarin neemt”, reageerde hij. Hij weigerde in het interview een standpunt in te nemen.

De conservatieve politicus Michael Gove is fel tegen een tweede referendum, omdat dit de kloof tussen de politiek en het publiek volgens hem alleen maar vergroot. ,,Een tweede referendum leidt waarschijnlijk tot een grote volkswoede”, aldus Gove.

Premier Boris Johnson vertrekt zondag naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en zal daar waarschijnlijk ontmoetingen hebben met andere Europese leiders.

  1. Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)

    Het eerste ‘post-lockdown’ weekend zit erop. Italianen zijn in groten getale de straat op gegaan. Op wat incidenten na is het redelijk rustig verlopen. Zeker hier in Rome houden mensen afstand en dragen ze een mondkapje. Er wordt in Italië altijd overal over gediscussieerd, vooral over eten, maar de mascherina staat niet ter discussie. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen terug.