'China trekt aan touwtjes in Australië'
China is bezig langzaam maar zeker bezig Australië in te pakken. Duizenden Chinese agenten zijn geïnfiltreerd in de Australische politiek, in de media en op universiteiten.
Achter de schermen proberen de Chinezen Australische, nationale instituten zo te kneden en te manipuleren dat ze niet in de weg staan van mondiale strategische en economische ambities van de Chinese Communistische Partij (CCP). Op den duur kan de soevereiniteit van Australië hierdoor worden bedreigd.
Dat is de niet misse strekking van het spraakmakend boek ‘Stille Invasie, hoe China bezig is Australië tot een vazalstaat te maken’ van Clive Hamilton. Deze gerespecteerde Australische hoogleraar ethiek van de Charles Sturt University in Sydney waarschuwt zijn landgenoten voor China’s steeds steviger greep op Australische zaken. De Volksrepubliek China bedient zich daarbij ook van economische chantage, waarmee het bedrijven die in China willen opereren, zou dwingen om haar 'geopolitieke ambities te accepteren', aldus Hamilton. Verschillende uitgevers durfden publicatie van het explosieve boek niet aan. Maar de Australische uitgeverij Hardy Grant – bekend van het destijds ook zeer omstreden boek Spycatcher (1985) met onthullingen van de voormalige Britse geheim agent Peter Wright – legt het vanaf morgen in de Australische boekenwinkels.
In een toelichting op Youtube zegt Hamilton te focussen op de invloed van China op tal van Australische instituties. Daarbij zou ook een rol zijn weggelegd voor de 1,2 miljoen Chinezen die al wonen in Australië. Op hen zou Peking veel invloed en druk uitoefenen te handelen in het belang van China. Dissidenten worden bedreigd, beweert Hamilton die zegt veel bewijzen te hebben voor wat er gaande is. Anders dan de Verenigde Staten waar China ook wint aan invloed zou Australië niet zijn opgewassen tegen de geopolitieke strategie van de machthebbers in Peking. ,,Australië is toegankelijk, klein en naïef”, meent Hamilton. ,,Tot nu toe hebben we staan toekijken hoe het gebeurt, we verweren we ons niet.”
Aanval
Professor Hamilton verraste menigeen met zijn frontale aanval op de Chinezen. Hiervoor schreef hij vooral bestsellers over klimaatverandering en verhandelingen tegen de consumptiemaatschappij. Naar eigen zeggen viel het kwartje toen hij een aantal jaren geleden zag hoe Chinese studenten in Australië ‘agressief’ een demonstratie van Tibetanen bejegenden. Hij zag daarin ‘de lange arm van Peking’. Volgens Hamilton is die arm veel langer dan wordt gedacht en zitten we midden in een georganiseerde, grootschalige infiltratie aan de hand van een geheim draaiboek van de CCP die mondiale ambities heeft. In dat spel zijn onder meer rollen weggelegd voor ‘miljardairs met een dubieuze achtergrond en sterke banden met de CCP, voor mediabaronnen die spreekbuizen worden voor Peking, voor nationalistische studenten die van jongs af aan zijn gehersenspoeld en voor mensen met vrije beroepen die naar pro-Chinese organisaties worden gedirigeerd en onder controle staan van de Chinese ambassade', aldus Hamilton.
Politici
De auteur gaat ver. In zijn boek noemt hij zelfs veertig zittende en voormalige Australische politici bij naam. Zij zouden zich door de Chinezen hebben laten inpalmen. Onder hen twee voormalige premiers van Labour, Bob Hawke en Paul Keating. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr is volgens hem hoogst verdacht. Hij accepteerde een baan bij een Australisch-Chinees Instituut dat meteen na oprichting een donatie kreeg van omgerekend ruim een miljoen euro van een Chinese projectontwikkelaar in Sydney. Die laatste, Huang Xiangmo, raakte al eerder in opspraak en is volgens Hamilton een van de machtigste ‘agenten’van de CCP in Australië. De genoemde Huang ontkent het verhaal en verwijt de schrijver zich te hebben laten meeslepen door geruchten en racisme.
In het boek heeft Hamilton ook een lijst opgenomen van Chinees-Australische wetenschappers aan Australische universiteiten die mogelijk gevoelig informatie op het gebied van ruimtevaart, kunstmatige intelligentie en computers zouden delen met het Chinese leger.
In een eerste reactie liet een woordvoerder van de Chinese regering weten dat China zich niet bezighoudt met de binnenlandse aangelegenheden van Australië.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE & video
Verjaardagsfeest op Lago Maggiore wordt nachtmerrie als boot omslaat: vier doden
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMCaffè Greco
Oudste kroeg Rome dreigt te verdwijnen: eigenaar eist huur van 60.000 euro
De oudste kroeg van Rome, Caffè Greco bij de Spaanse Trappen, dreigt te verdwijnen. De eigenaar van het pand wil de huur drastisch verhogen, de uitbater van het café weigert de volle mep te betalen. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
Kinderen en jongeren SOS Kinderdorp Suriname jarenlang misbruikt
-
-
-
met video
Maakt brokkenpiloot Biden nog kans op herverkiezing na nieuwe schuiver?
Hij stond meteen weer op, maar de valpartij van de Amerikaanse president Joe Biden ging de wereld over en geeft extra munitie aan zijn critici die vinden dat de 80-jarige Biden te oud is voor het presidentschap. ,,Dit is extreem pijnlijk.’’ -
PREMIUM
Ook Duitsland worstelt met klimaatactivisten die straten blokkeren en zich vastkleven
Net als in Nederland verhardt de aanpak van klimaatactivisten in Duitsland. De Duitse justitie probeert de schade op de raddraaiers te verhalen. ‘Maar wij gaan door tot we onze zin krijgen.’