Een ongedateerde foto van de Chinese Gui Minhai met zijn dochter Angela Gui toen ze nog klein was. AFP PHOTO / Angela Gui
Volledig scherm
Een ongedateerde foto van de Chinese Gui Minhai met zijn dochter Angela Gui toen ze nog klein was. AFP PHOTO / Angela Gui © AFP

China laat 'verdwenen' Zweedse boekhandelaar vrij

China heeft een Zweedse boekhandelaar vrijgelaten die vastzat voor het publiceren van boeken over het persoonlijke leven van president Xi Jinping en andere communistische partijleiders.

Gui Minhai, een in China geboren Zweed, werd in 2015 tijdens een vakantie in Thailand ontvoerd. Hij was een van de vijf boekverkopers die in dat jaar vermist werden en later in China opdoken als gedetineerden. De vier anderen keerden eerder al terug naar Hongkong.

,,We zijn door de Chinese autoriteiten geïnformeerd dat Gui Minhai in China is vrijgelaten'', zei een woordvoerster van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, zonder verdere details te geven.

Gui Minhai won eerder dit jaar een prijs voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid van de Zweedse mediaorganisatie Publicistklubben. Begin 2016 verscheen hij op de Chinese staatstelevisie. Toen vertelde hij dat hij zichzelf bij de autoriteiten in China had aangegeven vanwege een veroordeling ruim tien jaar geleden. Hij zou een dodelijk ongeluk hebben veroorzaakt.

  1. Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar
    PREMIUM

    Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar

    Dit weekend stroomde het Piazza del Duomo in Milaan vol met demonstranten. Ze zijn de veiligheidsmaatregelen zat en willen terug naar wat ooit normaal was. Terug naar rondlopen waar, wanneer en met wie je maar wil. Schouder aan schouder en zonder mondkapje in de meest getroffen regio van Europa. Burgemeester Scala van Milaan is bezorgd, de cijfers laten zien dat het aantal slachtoffers in Lombardije weer stijgt. Hij stuurde de politie op ze af. Het oude normaal is nog ver weg. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen.