Canada, VK en VS leggen Belarus nieuwe sancties op voor ‘systematische schending van mensenrechten’
De Verenigde Staten bestraffen Belarus met nieuwe maatregelen. Het nationaal olympisch comité van het land is een van de organisaties die te maken krijgt met de Amerikaanse sancties. Ook het Verenigd Koninkrijk en Canada komen met extra strafmaatregelen.
De VS komen met een breder sanctiepakket voor het regime van president Aleksandr Loekasjenko, die zijn tegenstanders het afgelopen jaar met bruut geweld tegemoet trad. President Joe Biden tekent maandag een bevel waarin Loekasjenko wordt beschuldigd van een ‘aanval tegen de democratische aspiraties en mensenrechten van het Belarussische volk, transnationale repressie en misbruik.’
Olympisch comité
De maatregelen zijn bedoeld om de economie van het land te raken, evenals het olympisch comité van Belarus, dat al een reprimande kreeg omdat het sporters onvoldoende had beschermd tegen politieke discriminatie. Zo werd sprintster Kristina Tsimanoeskaja onder druk gezet om naar huis te gaan nadat ze kritiek op haar coaches had geuit. Vorig jaar had ze ook het geweld tegen demonstranten in Belarus bekritiseerd.
Naast het olympisch comité, dat wordt beschuldigd van betrokkenheid bij witwassen en het ontwijken van sancties, komen zakenlieden en bedrijven waaronder een private bank en een grote kaliumproducent op de sanctielijst. Kalium is een mineraal dat onder meer wordt gebruikt voor kunstmest. Belarus is een van de grootste kaliumproducenten ter wereld.
‘Schoothondjes van Amerika’
Ook het Verenigd Koninkrijk kwam met nieuwe strafmaatregelen, die onder meer zijn gericht tegen de olie- en kaliumsector van Belarus. Ook mogen Belarussische (privé)vliegtuigen niet langer vliegen over Groot-Brittannië. Loekasjenko zei in een reactie dat de Britten kunnen stikken in hun sancties. ,,Jullie zijn de schoothondjes van Amerika.”
Naast het VK en de VS komt ook Canada met nieuwe sancties, in reactie op wat het land de ‘grove en systematische schending van mensenrechten’ noemt. Minister van buitenlandse zaken Marc Garneau zei in een statement dat Ottawa zich onder meer richt op financiering van schulden, verzekeringen en de kaliumsector.
Zondag stelde de Europese Unie Belarus eveneens nieuwe sancties in het vooruitzicht. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei een jaar na de omstreden presidentsverkiezingen dat het regime van Aleksandr Loekasjenko ‘op flagrante wijze zijn internationale verplichtingen blijft negeren.’
Loekasjenko liet maandag weten dat het land Rusland heeft gevraagd om aflossingsbetalingen van de 1 biljoen dollar schuld uit te stellen. Ook heeft Minsk gevraagd om een nieuw krediet van de Euraziatische bank, die wordt geleid door de Russen.
Migranten
De Belarussische president stelde dat sancties ook het omgekeerde effect kunnen hebben, daarmee verwijzend naar de situatie bij de grens met Litouwen, Letland en Polen. Daar konden de afgelopen tijd migranten uit Irak, Afghanistan en andere landen zonder plichtplegingen illegaal de grens oversteken.
Litouwen riep om die reden eerder de noodtoestand uit en de minister van Binnenlandse Zaken van Letland wil dat ook gaan doen. Alleen maandag al werden 140 ‘grensovertreders’ vastgehouden bij de Belarussische grens, melden Letse media. De Poolse grenswacht liet weten dat sinds vrijdag 349 illegale migranten vanuit Belarus de grens waren gepasseerd, een recordaantal. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken houden op 18 augustus crisisoverleg over de kwestie.
Nederland stuurt intussen spullen naar Litouwen om te helpen bij de opvang van migranten. Het gaat om vijfhonderd stapelbedden, tweeduizend dekens en vijfhonderd kledinglockers. Ook wordt bekeken of Nederland Litouwen nog op andere manieren kan ondersteunen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EU voert druk op Loekasjenko op en dreigt met nieuwe sancties tegen Belarus
-
Met video
Extreme luchtvervuiling in New York: ‘Zo beangstigend dat je geen kant op kunt, het is overal’
Ongekende beelden uit New York waar de beroemde skyline dagenlang nauwelijks te zien is door een mist van rook. Honderden bosbranden in Canada zorgen voor zware luchtvervuiling waardoor miljoenen inwoners amper de deur uit kunnen. De gevolgen zijn zelfs tot in Noorwegen merkbaar. Gaat dit vaker gebeuren? -
PREMIUM
President Belarus draait duimschroeven aan: ‘Zelfs dissidenten in buitenland zijn niet veilig’
De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko lijkt zich helemaal nergens meer iets van aan te trekken. Zijn motto: wie niet wil luisteren, moet maar voelen. Wat de rest van de wereld daarvan vindt, is niet interessant. ,,Dit is een man in het nauw.” -
PREMIUMVijf voorbeelden
Atleten die op grote toernooien asiel aanvragen: eerder regel dan uitzondering
Kristina Tsimanoeskaja (24) wil niet meer terugkeren naar Belarus en krijgt asiel in Polen, nadat ze eerder tegen haar wil mee werd genomen naar het vliegveld om terug te keren naar haar thuisland. Deze situatie is niet uniek, legt hoogleraar Gijsbert Oonk, die gespecialiseerd is in sport en asiel, uit. ,,Sporters die asiel aanvragen op Olympische Spelen, dat is eerder regel dan uitzondering.” -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
Europees plan: een vluchteling opnemen of een ander EU-land 20.000 euro betalen
Migranten worden straks eerlijker over de EU-landen verdeeld. Maar de opvang kan ook worden afgekocht. Gedacht wordt aan 20.000 euro per hoofd. Voor Nederland een ‘koopje’. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.