De toenmalige president Barack Obama onderscheidt Jospeph Lowery met de Presidential Medal of Freedom. Foto uit 2009.
Volledig scherm
De toenmalige president Barack Obama onderscheidt Jospeph Lowery met de Presidential Medal of Freedom. Foto uit 2009. © AP

Burgerrechtenactivist Joseph Lowery (98) overleden

De Amerikaanse Civil Rights Movement-leider en dominee Joseph Lowery is gisteren op 98-jarige leeftijd overleden. De zwarte burgerrechtenactivist stierf in zijn huis in Atlanta, meldt CNN.

Lowery stond samen met Martin Luther King Jr. en anderen in 1957 aan de wieg van burgerrechtenorganisatie Southern Christian Leadership Conference. Van 1977 tot 1997 was hij voorzitter van de organisatie, die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen raciale segregatie in de VS.

In 2009 werd Lowery door president Barack Obama onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, een van de hoogste onderscheidingen in de Verenigde Staten. Ook had Lowery dat jaar gesproken op de inauguratie van Obama.

Joseph Lowery in 1972.
Volledig scherm
Joseph Lowery in 1972. © AP
Joseph Lowery in 2013.
Volledig scherm
Joseph Lowery in 2013. © AP
Joseph Lowery in 2017.
Volledig scherm
Joseph Lowery in 2017. © AP
  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.