Britse premier Johnson in het nauw: oud-topadviseur neemt meedogenloos wraak
Premier Boris Johnson heeft zijn hand overspeeld door oud-topadviseur Dominic Cummings te beschuldigen van systematisch lekken. De lijken vallen links en rechts uit de kast.
In een hoek gedrukt door zijn ministers verloor premier Boris Johnson vorig jaar oktober volgens drie anonieme getuigen zijn geduld tijdens een crisisvergadering over de pandemie. ,,Geen vervloekte lockdowns meer’’, riep hij. Liever ‘duizenden doden’ dan het land wederom afgrendelen, klonk het grimmig uit de mond van de man die zich profileert als de kampioen van de strijd tegen het coronavirus.
Johnson ontkende de aantijgingen met een ‘no’, maar zelfs zijn politieke vrienden neigen ernaar het verhaal te geloven. De premier staat bekend als iemand die zich geregeld verliest in overdrijving om zijn punt duidelijk te maken. De timing van de beschuldigingen is opvallend. Sinds Johnson zijn voormalige topadviseur Dominic Cummings beschuldigde van het lekken van gevoelige informatie, vallen links en rechts lijken uit de kast.
De BBC publiceerde WhatsApp-verkeer tussen Johnson en miljardair James Dyson, die aan het begin van de crisis zijn diensten aanbood. De uitvinder van de krachtige stofzuiger zonder zak wilde beademingsmachines voor ziekenhuizen fabriceren, maar vroeg om een belastinggunst voor zijn arbeidskrachten als die tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk kwamen werken. Dyson, een fervent brexiteer, kreeg snel antwoord. ,,Ik regel het morgen!’’
Vriendjespolitiek
Cummings lijkt van zins om diverse kasten met lijken te openen in een poging Johnson tot aftreden te dwingen
Johnson vermoedde de hand van Cummings in het verspreiden van de giftige suggestie van vriendjespolitiek. Door zijn staf de naam van het brein achter de Vote Leave-campagne aan de media toe te spelen, maakte hij een cruciale fout. De ‘Dom’, vorig jaar herfst opgestapt na een interne vete, is wraakzuchtig. Dagblad The Times omschrijft hem als iemand die ‘nucleaire wapens meebrengt naar een kussengevecht’.
Cummings reageerde venijnig in een blog op zijn website. Johnson zou volgens hem een onderzoek naar een lek in de top van de regering hebben stilgelegd om zijn verloofde Carrie Symonds te behagen. Volgens Cummings, lang gezien als de man achter het lekken, wilde Johnson de affaire in de doofpot stoppen, toen bewijs richting een adviseur, een goede vriend van Carrie Symonds, wees.
In dezelfde post bracht hij hem in het nauw door geruchten over schimmige praktijken van Johnson rond de financiering van zijn flat aan Downing Street te bevestigen. Johnson wilde donateurs van de Conservatieve Partij in het geniep laten betalen voor de kapitale opknapbeurt.
,,Ik weigerde hem te helpen bij het regelen hiervan’’, schreef de politieke strateeg. Johnson claimt de kosten zelf voor zijn rekening te hebben genomen, maar een gift van 58.000 pond van Lord Brownlow of Shurlock Row roept vragen op. De Daily Mail citeerde uit gelekte e-mails dat de storting bedoeld was ‘om reeds gemaakte betalingen van de partij namens de nog op te richten Downing Street Trust te verdoezelen’.
De Britse kiescommissie heeft een onderzoek ingesteld naar de renovatie. De premier mag jaarlijks 30.000 pond aan overheidsgeld uitgeven aan zijn ambtswoning. Volgens Britse media kostte de renovatie mogelijk zo'n twee ton.
Kroonprins
De boulevardkrant meldde ook dat Mohammed bin Salman met Johnson sms’te om zijn zin te krijgen. De Saoedische kroonprins, gezien als de opdrachtgever van de moord op de journalist Jamal Khashoggi, zag zijn wens om voetbalclub Newcastle United te kopen door de Premier League gedwarsboomd en eiste (tevergeefs) ingrijpen. De opeenstapeling van lekken wijst op een georkestreerde wraakcampagne van Cummings.
De nietsontziende Engelsman opereert niet alleen. Hij heeft voldoende medestanders op Westminster om het vuile werk voor hem op te knappen. Johnson duwt de hardliners uit zijn kring van vertrouwelingen. De aanslag op het imago van de premier is nog lang niet klaar. Cummings lijkt van zins om diverse kasten met lijken te openen in een poging Johnson tot aftreden te dwingen.
In de agenda van Cummings staat 26 mei met rode pen omcirkeld. Dan verschijnt hij voor een parlementaire commissie om vragen te beantwoorden over de handelswijze van de regering tijdens de pandemie. ,,Dan ga ik op al deze kwesties in’’, waarschuwde Cummings. De premier, populair vanwege zijn vaccinatieprogramma, blijft vooralsnog schadevrij. Maar de aanvallen van zijn voormalige rechterhand branden langzaam een gat in zijn harnas.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Fransen over omstreden verhoging van de pensioenleeftijd: ‘Al weken chaos’
Na maanden van protesten op straat en schreeuwerige debatten in het parlement, gaat in Frankrijk de pensioenleeftijd omhoog van 62 naar 64 jaar. Hoe kijken Fransen erop terug? Correspondent Frank Renout reisde naar Houdan, een ‘heel gewoon’ Frans stadje met ‘heel gewone’ Fransen, zo’n 70 kilometer ten westen van Parijs. -
NAVO-chef Stoltenberg: ‘Rusland heeft China om wapens gevraagd’
De NAVO zou aanwijzingen hebben dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Dat zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg over het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou. De landen zouden steeds inniger samenwerken. Maar voorlopig is er geen bewijs dat Peking gehoor geeft aan de vraag van Moskou, zegt de secretaris-generaal. -
Meer steun nodig om Russische oorlogsmisdadigers te berechten
Oorlogsmisdaden die in Oekraïne worden gepleegd, zijn vandaag onderwerp van gesprek in Londen. Initiator en minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid spreekt daar met zo’n dertig ambtgenoten over extra steun voor het onderzoek van het Internationaal Strafhof. -
‘Het zijn allemaal leugens’: roepende vrouw verstoort bezoek Poetin aan Marioepol
De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag een verrassingsbezoek gebracht aan de bezette Oekraïense Donbas-regio. In de zwaar beschadigde stad Marioepol had hij schijnbaar een gesprek met ‘dankbare inwoners’. Het Kremlin verspreidde een video daarrond. De propagandastunt wordt echter verstoord door een vrouw die nauwelijks hoorbaar op de achtergrond roept dat ‘het allemaal leugens zijn’. ‘Het is voor de show.’ -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
Red Bull verdacht van maken verboden prijsafspraken
De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij de fabrikant van energiedrankje Red Bull. Dat bevestigde Red Bull tegen persbureau AFP. Het in Oostenrijk gevestigde bedrijf zei mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?