Britse premier Boris Johnson overgebracht naar intensive care

videoDe Britse premier Boris Johnson is opgenomen op de intensive care. De 55-jarige Johnson kwam gisteren vanwege het coronavirus in het ziekenhuis terecht. Vanmiddag is zijn toestand verslechterd, blijkt uit een verklaring van Downing Street.

Boris Johnson bracht de nacht van zondag op maandag al door in het ziekenhuis, tien dagen nadat bekend werd dat hij besmet is geraakt met het coronavirus. Eerder op maandag zei de woordvoerder van Johnson dat de premier nog wel even in het ziekenhuis zou blijven. Hij moet steeds hoesten en heeft koorts, aldus de zegsman.

De toestand van de 55-jarige Johnson verslechterde in de loop van de dag dusdanig dat hij overgebracht is naar de intensive care. Eerder gaf de Britse politicus aan nog door te zullen werken vanuit het ziekenhuis. De taken van Johnson worden overgenomen door minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Johnson is volgens Britse media vanavond om zeven uur uit voorzorg naar de intensivecareafdeling overgebracht. Hij zou bij bewustzijn zijn en heeft geen extra beademing nodig. 

De Britse premier Boris Johnson is overgeplaatst naar de intensivecareafdeling.
Volledig scherm
De Britse premier Boris Johnson is overgeplaatst naar de intensivecareafdeling. © EPA

Triest nieuws

De minister van Financiën Rishi Sunak zegt dat zijn gedachten bij de premier en zijn zwangere partner, Carrie Symonds, zijn. Ook zegt hij te hopen dat Johnson hier sterker uitkomt. De kersverse leider van de Labourpartij Keir Starmer spreekt van ‘vreselijk triest nieuws’. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, laat op Twitter weten te bidden voor een spoedig herstel van de Britse premier. ,,Dit ziekenhuis heeft de beste medewerkers ter wereld, hij kan niet in veiligere handen zijn’’, schrijft Khan.

Hoestje en verhoging

De premier liet tien dagen geleden via een filmpje op zijn twitteraccount weten besmet te zijn en last te hebben van symptomen, zoals een hoestje en verhoging. Hij besloot in zelf-quarantaine te gaan in zijn ambtswoning op Downing Street 10. 

Afgelopen vrijdag liet hij al weten zich weliswaar beter te voelen, maar nog altijd koorts te hebben en daarom langer in quarantaine te blijven. Zondag moest Johnson alsnog worden opgenomen in het ziekenhuis St. Thomas’ Hospital in de Britse hoofdstad Londen. Dat gebeurde op advies van zijn arts.

,,De premier bedankt al het zorgpersoneel voor al hun ongelofelijk harde werk en dringt er bij het publiek op aan om de adviezen van de overheid op te volgen’’, aldus Downing Street in een verklaring.

Vervanger

De regeringszaken gaan door, verzekert de tijdelijk vervanger van premier Boris Johnson, minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken. Raab springt in omdat Johnson naar de intensive care van een ziekenhuis is overgebracht na een besmetting met het coronavirus.

Volgens Raab zit er ‘een ongelooflijk sterke teamgeest achter de premier’. De regeringsplannen van Johnson zullen zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Raab noemde dat ook de manier om het land door de ‘uitdaging’ van de coronacrisis te loodsen.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er tot nu toe meer dan 51.000 mensen besmet. Ruim 5300 mensen zijn er aan het virus overleden. 

Boris Johnson ligt op de intensivecareafdeling in het St. Thomas Hospital in Londen.
Volledig scherm
Boris Johnson ligt op de intensivecareafdeling in het St. Thomas Hospital in Londen. © AFP

Kijk hier naar onze video's over corona:

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.