Boris Johnson
Volledig scherm
Boris Johnson © TWITTER/BORISJOHNSON via REUTERS

Britse premier Boris Johnson niet meer op intensive care

De Britse premier Boris Johnson is na drie nachten op de intensive care vandaag overgebracht naar een reguliere verpleegafdeling van het St. Thomas Hospital in Londen. Dat heeft zijn woordvoerder laten weten. Johnson lag op de ic omdat hij zuurstofondersteuning nodig had na complicaties die het gevolg zijn van een coronabesmetting. Hij wordt tijdens de volgende fase van zijn herstel nauwlettend in de gaten gehouden.

Gisteren was al duidelijk dat de premier aan de beterende hand was. ,,Johnson is in een stabiele toestand, hij voelt zich goed en heeft een goed humeur’’, verklaarde onderminister van Volksgezondheid Edward Argar. Volgens de Britse minister van Financiën Rishi Sunak, zo vertelde hij gisteren, kan Johnson inmiddels weer rechtop in zijn bed zitten. 

Johnson, die bijna twee weken geleden positief testte op het coronavirus, werd zondagavond in een ziekenhuis in Londen opgenomen omdat hij aanhoudend hoge koorts had en hoestte. Zijn toestand verslechterde maandag en hij werd met spoed naar een intensivecareafdeling gebracht. De 55-jarige Britse leider kreeg zuurstofondersteuning, maar lag niet aan een beademingsapparaat. Zijn aangewezen plaatsvervanger, minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, zei dat hij binnenkort weer aan het roer zou staan.

Johnson kreeg elf dagen geleden last van coronasymptomen en deed de afgelopen anderhalve week vrij nonchalant over zijn toestand. In videoboodschappen aan het volk sprak hij over ‘milde symptomen’, die later ‘hardnekkig’ bleken, maar dat hij ‘gewoon doorwerkte’. Ook toen hij op zondagavond werd overgebracht naar het St. Thomas Hospital in Londen bleef de toon van zijn woordvoerder vergelijkbaar. Ook die stap was een voorzorgsmaatregel, Johnson zou onderworpen worden aan wat routineonderzoeken: niks aan de hand.