Bij de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch zond schutter Brenton Tarrant beelden van zijn aanval uit via internet.
Volledig scherm
Bij de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch zond schutter Brenton Tarrant beelden van zijn aanval uit via internet. © videostill

Britse politie en Facebook bundelen krachten tegen livestreams aanslagen

De Britse politie en Facebook gaan samenwerken om het uitzenden van terreuraanslagen via het platform tegen te gaan. Het lukte de aanslagpleger in het Nieuw-Zeelandse Christchurch eerder dit jaar beelden van het bloedbad live te verspreiden.

De politie in de Britse hoofdstad gaat beelden delen met Facebook van agenten die oefenen met vuurwapens. Het bedrijf kan zo technologieën ontwikkelen waarmee een livestream van een aanslag kan worden herkend.

De videobeelden worden ook naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd. Dat zal ze vervolgens delen met andere bedrijven die vergelijkbare technologieën willen ontwikkelen, zegt de politie in een verklaring.

Bij de schietpartijen in Christchurch, in maart dit jaar, zond de schutter beelden van zijn aanval op twee moskeeën uit via internet. Die zijn live minder dan tweehonderd keer bekeken, zei Facebook eerder dit jaar. De video van de moordpartij met 51 doden is later echter wijder verspreid.

Facebook zegt de kunstmatige intelligentie te willen verbeteren zodat dergelijke livestreams kunnen worden herkend. De samenwerking met de Britse politie zou daarbij helpen.

  1. Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)

    Het eerste ‘post-lockdown’ weekend zit erop. Italianen zijn in groten getale de straat op gegaan. Op wat incidenten na is het redelijk rustig verlopen. Zeker hier in Rome houden mensen afstand en dragen ze een mondkapje. Er wordt in Italië altijd overal over gediscussieerd, vooral over eten, maar de mascherina staat niet ter discussie. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen terug.