Britse heldin redt hond met rotsblok om nek uit ijskoude rivier
Een ernstig geval van dierenmishandeling houdt de gemoederen in de omgeving van het Britse Nottingham al bijna een jaar bezig. Centraal staat herdershond Bella (10). Ze werd door haar baasjes in een rivier gegooid, vastgemaakt aan een draagtas met daarin een rotsblok. Een van de twee verdachten verscheen afgelopen week voor de rechter.
Delen per e-mail
Charlene Latham (31) uit Newark pleitte afgelopen dinsdag schuldig aan het veroorzaken van onnodig lijden aan een beschermd dier (de Tervurense herder) door het voor een langere periode onder te dompelen in het ijskoude water van de rivier de Trent. Zij wist, of had moeten weten, dat de handeling dit gevolg zou hebben.
Haar vriend Leigh Johnson (32) ontkende de beschuldiging. Zowel zijn vriendin als hij kwamen op onvoorwaardelijke borgtocht vrij in afwachting van hun berechting op 8 maart 2021, meldt de Daily Mail. Een foto van de twee werd gepubliceerd op een Britse ‘name & shame’ Facebook-pagina van dierenmisbruikers.
Petitie
Vooruitlopend op de uitspraak in de zaak zijn dierenliefhebbers een online petitie gestart waarin ze gerechtigheid vragen voor Bella. ‘Wij zijn de sneue straffen die worden uitgesproken tegen dierenmisbruikers kotsbeu en eisen strengere wetten en gevangenisstraffen voor mensen die denken dat het oké is dieren te mishandelen', luidt het. Doel van de petitie, genaamd Justice for Bella, zijn 200.000 handtekeningen. De teller stond vanmiddag op ruim 162.000.
‘Bella verdiende het niet om zo behandeld te worden en als er geen voorbijganger was geweest die haar had gezien en in veiligheid had gebracht, zou ze zijn gestorven. De daden van de verantwoordelijken verdienen niets minder dan een lange gevangenisstraf', aldus de opstellers van de petitie.
Blauw koord
De 10-jarige Bella dankt haar leven aan heldhaftig optreden van Jane Harper uit Newark. Ze maakte op 6 januari omstreeks 08.45 uur een wandeling met een vriendin langs de rivier de Trent bij Farndon. Plotseling zagen ze in het water een hond die moeite leek te hebben zijn kop boven water te houden. Zonder zich te bedenken, dook ze in de ijskoude rivier om het dier te redden. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan.
,,Ik legde mijn arm onder de hond en probeerde haar op te tillen en naar de kant te zwemmen, maar dat lukte niet. Ik zag dat een stuk van de leiband om haar been gewikkeld zat en een blauw koord dat naar iets onder water leidde. Ik kon niet zien wat, omdat het water troebel was’’, verklaarde Harper in de rechtszaal.
Na enkele rukken aan het koord te hebben gegeven, slaagde ze erin naar de kant te zwemmen. Daar wist ze de onbekende lading aan de blauwe lijn naar boven te hijsen. Tot ontsteltenis van de twee vrouwen bleek er een draagtas met daarin een rotsblok aan de band bevestigd te zijn.
Gechipt
De herdershond werd na de succesvolle redding naar een dierenarts gebracht. Die ontdekte dat het dier was gechipt, Bella heette en 10 jaar oud was. Een dierenbeschermingsorganisatie ontfermde zich over haar. Drie dagen later reageerde een fokker van Tervurense herders op Twitter dat het vermoedelijk ging om hun Bella en dat ze haar weer een warm thuis zouden geven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schuld van 400 miljoen dollar hangt als molensteen om Trumps zakenimperium
Als de Amerikaanse president Donald Trump over een week weer ambteloos burger is, wacht hem een andere wereld. Na de bestorming van het Capitool keert nu ook de ene na de andere zakenpartner zich van hem af. Wat resteert zijn de schulden die hij moet betalen. -
PREMIUM
Frankrijk is alweer bezig met de derde avondklok: maar of het zin heeft?
Het kabinet overweegt om een avondklok in te stellen. In Frankrijk en andere landen hebben ze daar volop ervaring mee. Maar werkt het daar ook? -
Bagagecontrole bezorgt beveiligers luchthaven Berlijn elektrische schokken, aantal medewerkers ziek thuis
Tientallen beveiligers hebben al elektrische schokken opgelopen tijdens de handbagagecontrole op de nieuwe luchthaven van Berlijn (BER). De schokken waren soms zo hevig dat meerdere medewerkers naar het ziekenhuis moesten. Dienstenvakbond ver.di eist dat de in oktober geopende Terminal 1 voorlopig weer wordt gesloten, meldt de Berliner Morgenpost. -
Jeanne (58) probeert al drie jaar lang te bewijzen dat ze niet dood is: ‘Volgens de staat ben ik niets’
Zo gezond als een vis en toch al drie jaar doodverklaard: dat is de situatie waar Jeanne Pouchain (58) uit Saint-Joseph, bij Lyon, zich in bevindt. Ze voelt zich kiplekker, alleen willen de Franse autoriteiten dat maar niet geloven. Volgens Frankrijk is ze overleden en haar op papier terug tot leven brengen blijkt allesbehalve een makkelijke klus. -
Zes parkwachters gedood in natuurpark Congo, waar Belgische prins directeur is
In het Nationaal Park Virunga, in het oosten van Congo, zijn zeker zes parkwachters gedood, zo melden de plaatselijke autoriteiten. De Belgische prins Emmanuel de Merode, directeur van het park, zou niet onder de slachtoffers zijn, zo melden Belgische media.
-
Kim Jong-un geeft zichzelf meer macht met nieuwe titel
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un lijkt zijn greep op de macht te willen verstevigen. Hij kreeg op een partijcongres in Pyongyang de titel toegekend van Algemeen Secretaris van de Koreaanse Arbeiderspartij, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Zijn vader Kim Jong-il en grootvader Kim Il-sung hadden diezelfde titel. -
Update Piloot breekt start af omdat Nederlander (51) mondkapje weigert
Een piloot in Duitsland heeft de start van een vlucht afgebroken, omdat een Nederlander aan boord weigerde een mondkapje op te doen. De gezagvoerder maakte rechtsomkeert naar een plek op de luchthaven van München waar vier agenten de Nederlandse passagier uit het vliegtuig haalden. -
Amerikaanse wapenlobby NRA vraagt faillissement aan
De Amerikaanse National Rifle Association (NRA) heeft vrijdag faillissement aangevraagd. De wapenlobbyclub zegt te willen herstructureren om aan schuldeisers te ontkomen. In de Amerikaanse staat New York, waar de NRA op dit moment gevestigd is, loopt een rechtszaak tegen de groep.