Brits museum haalt ‘smakeloze’ souvenirs Van Gogh uit de verkoop na kritiek
Een gum in de vorm van een oor of een stuk zeep dat ideaal zou zijn om het leven van een ‘gekwelde kunstenaar te voorzien van luchtige bubbels’: een kunstgalerie in Londen heeft enkele souvenirs rond een Vincent van Gogh-tentoonstelling in de ban gedaan, na kritiek dat mentale gezondheid niet serieus genomen wordt.
In de afgelopen dagen kwam er steeds meer kritiek op wat The Courtauld Gallery in de de Britse hoofdstad aanbood in de museumwinkel, zowel in de fysieke shop als online. De galerie, trots op de tentoonstelling rond de zelfportretten van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890), verkocht gummetjes in de vorm van een oor. Ze werden gekscherend earaser - een samenvoeging van de Engelse woorden voor oor en gum. Het is een referentie aan Van Goghs getroebleerde tijden, waarin hij zijn linkeroor afsneed en een jaar werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Saint-Remy in Frankrijk.
Volgens Britse media zat er ook zeep in het assortiment dat werd omschreven als ‘ideaal om het leven van een gekwelde kunstenaar te voorzien van luchtige bubbels’. Van Gogh had last van mentale problemen. Hij maakte een einde aan zijn leven op zijn 37ste.
Het aanbieden van de 'ludieke’ souvenirs kwam The Courtauld Gallery op veel commentaar te staan. Het zou ongevoelig zijn en de critici vonden dat er te lichtzinnig werd omgesprongen met een serieus probleem als mentale gezondheid. Deze week stuurde het museum daarom een verklaring aan CNN met de boodschap dat het de kritiek ter harte zou nemen. ‘The Courtauld neemt psychische gezondheid extreem serieus. Het was nooit onze intentie om ongevoelig of afwijzend te staan tegenover dit belangrijke onderwerp door deze items aan te bieden’, staat te lezen. ‘Deze souvenirs maken slechts een klein deel uit van de spullen die we verkopen rond deze expositie. In het licht van de zorgen die er spelen, zullen we deze items niet langer verkopen.’
Welke producten er uit de verkoop zijn gehaald, zegt het museum niet, maar zowel de ‘oorgum’ als de zeep zijn niet langer online te koop. Wel is er voor 19 euro een set te koop dat ‘eerste hulp’ biedt in ‘de meest uitdagende psychologische situaties van het leven’. Ook zijn er Van Gogh-sokken, shawls, puzzels en tassen te koop.
,,Het voelt als een kleine zaak, maar het is een helder voorbeeld van het cynisme en de vercommercialisering waar de hedendaagse kunstwereld mee te maken heeft, waarin mentale gezondheid en psychische ziekten worden gezien als een grap - wat ze niet zijn - of als een uitzondering", zegt een van de critici, kunstkenner Charles Thompson, tegen CNN. ,,Het idee om trendy en cool te zijn gaat boven de waardigheid.”
Kunstcritici David Lee, hoofdredacteur van kunsttijdschrift The Jackdaw, zegt tegen Mail on Sunday dat hij niet kan geloven dat iemand serieus een smakeloze grap uit de kroeg als marketingstunt gebruikt. ,,Zouden ze ook potloden willen verkopen in de vorm van een beenprothese bij een Frida Kahlo-expositie, als verwijzing naar het verlies van haar been aan een gangreeninfectie?”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
UPDATE
Bosbranden Canada breiden zich verder uit, duizenden mensen geëvacueerd in Quebec
De grote bosbranden die het oosten van Canada teisteren, hebben zich verder uitgebreid. De vlammen hebben zich vrijdag snel verspreid en ook de provincie Quebec is getroffen door een honderdtal branden. Meer dan 10.000 inwoners zijn geëvacueerd. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad
Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, aldus Amnesty International vrijdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn in 2023 ten minste 173 mensen opgehangen nadat zij in ,,systematisch oneerlijke processen” werden veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven.
-
Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal
-
-
-
UPDATE
Biden in eerste speech vanuit Oval Office: ‘Economische ineenstorting voorkomen’
De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd (zaterdag 1.00 uur Nederlandse tijd) in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd. -
PREMIUM
Rijke dorpsgenoot maakt al meer dan honderd jaar arme gezinnen gelukkig met 33.000 euro
Onder de inwoners van een klein Frans stadje wordt elk jaar een flinke som geld uitgedeeld. En dat gebeurt al sinds 1888. De gulle gever? Een alleenstaande rijke 19de-eeuwse weldoener.