Brits Lagerhuis verwerpt vervroegde verkiezingen, morgen herkansing
Voor de derde keer in de twee maanden dat Boris Johnson premier is probeerde hij vanavond verkiezingen af te dwingen. Voor de derde keer mislukte dat: de oppositie wil wel verkiezingen, maar niet onder zijn voorwaarden.
In het Verenigd Koninkrijk kan een premier niet zomaar verkiezingen uitschrijven, daarvoor heeft hij een tweederdemeerderheid nodig in het Lagerhuis. Dat werd in 2011 vastgelegd in de Fixed Term Parliament Act. Johnson had 434 stemmen nodig en dat haalde hij gisteravond bij lange na niet: 299 parlementariers stemden voor, 70 stemden tegen.
Grootste oppositiepartij Labour onthield zich van stemming en dus was de benodigde meerderheid onmogelijk. De Britse regering trok weer aan het kortste eind bij een cruciale stemming. Toch geeft Johnson zijn verkiezingswens niet op, zei hij direct in zijn statement in het parlement: ,,De regering zal vanavond een korte wet indienen voor verkiezingen op 12 december zodat we de brexit kunnen regelen”, zei Johnson in zijn eerste reactie. ,,Het Lagerhuis gijzelt dit land, deze verlamming kan niet voortduren.”
Normale meerderheid
Voor een verkiezingswet is geen tweederdemeerderheid nodig, maar een normale meerderheid van een. Zo hoopt Johnson de verkiezingen vandaag toch door het Lagerhuis te krijgen. Maar, het nadeel voor de regering is dat er op zo’n wet weer amendementen kunnen worden ingediend, waardoor oppositiepartijen de wet naar believen kunnen wijzigen.
Labour zei gisteren niet in te stemmen met verkiezingen omdat een No Deal-brexit nog steeds niet van tafel is. De partij wil dat een vertrek zonder afspraken ook op de nieuwe brexitdeadline van 31 januari geen optie is. Ook zei leider Jeremy Corbyn dat hij de premier niet vertrouwde, en dat een verkiezingsdatum in de wet moet worden opgenomen. 12 december zou hij te laat vinden, omdat veel studenten -die graag op Labour stemmen- dan al met kerstvakantie zijn. Pas als deze obstakels uit de wet zijn geruimd zal hij zich achter een nieuwe stembusgang scharen.
Lees verder onder de foto
Maar de slechte positie in de peilingen speelt ook absoluut mee in zijn terughoudendheid: ondanks de al drie jaar durende brexitcrisis staat de Conservatieve Partij mijlenver voor: zo’n 37 procent van de kiezers zegt voor hen te gaan stemmen, terwijl Labour rond de 22 procent blijft steken.
Overwinning dichtbij?
Ook zonder Labour kan Johnson vandaag aan de gewenste meerderheid komen. Als de SNP en de Liberal Democrats hem steunen, dan is een overwinning dichtbij. Maar, die hebben hun eigen belangen. Zij willen een stembusgang op 9 december, een paar dagen eerder dan Johnson voorstelt. Door de verkiezingen iets naar voren te halen, heeft Johnson geen tijd meer om de brexitwetgeving snel door het parlement te loodsen en vervolgens als brexit-held de verkiezingen in te gaan.
De leider van de SNP in Westminster, Ian Blackford, eist nu keiharde garanties van de premier dat hij de brexitwetgeving niet meer terugbrengt in het parlement voor de verkiezingen. Het parlement moet uiterlijk 25 werkdagen voor de verkiezingsdatum worden ontbonden. De tussenliggende vijf weken worden gebruikt om campagne te voeren.
De EU besloot maandagochtend niet te wachten op wat het diep verdeelde Britse parlement besloot over verkiezingen, en maakte bekend de brexit uit te stellen tot 31 januari. Als het Britse Lagerhuis ergens de komende maanden toch nog instemt met de brexitwetgeving, dan kunnen de Britten ook eerder uit de EU stappen.
Grote nederlaag
Het uitstel betekent dat de brexit op 31 oktober definitief niet doorgaat. Een grote nederlaag voor Johnson, die altijd bij hoog en laag beloofde dat de Britten op die dag afscheid zouden nemen van de EU. In plaats daarvan moest hij - gedwongen door het Lagerhuis - vorige week om respijt vragen. Ook de EU had weinig zin in nog een uitstel: vooral Frankrijk heeft schoon genoeg van de slepende brexit-kwestie en stribbelde de afgelopen dagen flink tegen.
Toch bleken de 27 overgebleven EU-landen ook dit keer weer opmerkelijk eensgezind: Frankrijk werd overgehaald en de brexit werd voor de derde keer opgeschort. Het alternatief, een No Deal-brexit zonder afspraken, wordt in Brussel nog steeds als absoluut rampscenario gezien: daar willen ze niet de schuld van krijgen. Wel zijn er enkele voorwaarden gesteld: zo zal er niet meer opnieuw worden onderhandeld over het brexit-akkoord dat er nu ligt. De EU wil zich niet weer drie maanden laten meeslepen door de interne strijd in het Verenigd Koninkrijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dochter Poetin heeft relatie met balletdanser Igor Zelenski en vloog ‘meer dan 50 keer naar München‘
Katerina Tikhonova, de jongste dochter van de Russische president Vladimir Poetin, vloog tussen 2017 en 2019 meer dan 50 keer naar de Duitse stad München. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Russische onafhankelijke nieuwswebsite IStories en het Duitse weekblad Der Spiegel. Volgens deze nieuwsmedia heeft Tikhonova een relatie met Igor Zelenski, de voormalige directeur van het Beierse staatsballet. -
gazprom
Rusland draait morgen de gaskraan naar Finland dicht
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt zaterdag met het leveren van aardgas aan Finland. Dat meldt het Finse Gasum, een groothandelaar in gas van de Finse overheid. Gasum levert vanaf dit weekeinde gas uit andere landen aan afnemers. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Little Britain keert eenmalig terug met Little Brexit
De komedieserie Little Britain komt veertien jaar nadat het laatste seizoen werd uitgezonden eenmalig terug. Het duo David Walliams en Matt Lucas maakt voor BBC Radio 4 een special over de brexit. Dat melden Britse media.
-
Russen draaien gaskraan naar Finland dicht
De levering van aardgas aan Finland vanuit Rusland is vanochtend vroeg afgesneden. Het Finse staatsenergiebedrijf Gasum bevestigt dit nadat Finland weigerde leverancier Gazprom in roebels te betalen. -
PREMIUM
Meeliften naar Kiev: ‘Als we onderweg in handen van de Russen vallen, gaan we eraan’
Zou het deze keer dan toch lukken? Ik vraag het me serieus af, wanneer ik woensdag Konstantin – zeg maar Kosta - aan de lijn krijg, een in Lviv gestrande makelaar uit Kiev. Een week geleden verdiende hij nog grof geld met met het bouwen en verkopen van flats, maar de oorlog maakte daar abrupt een einde aan. Nu staat hij op het punt om met zijn Renault Master – bouwjaar 2016 - vanuit het westelijke Lviv met hulpgoederen naar het belegerde Kiev te vertrekken. En ik mag meerijden. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’