Volledig scherm
Jan F. uit Breda © Badoo.com

Bredase vleeshandelaar krijgt twee jaar cel voor ‘sjoemellasagne’

BREDA - Vleeshandelaar Jan F. uit Breda (69) is in Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar wegens grootschalige fraude met paardenvlees. Hij moet ook een fikse schadevergoeding betalen aan onder andere supermarktketen Carrefour. Het gesjoemel groeide ruim zes jaar geleden uit tot een Europees vleesschandaal.

De rechtbank in Parijs achtte Jan F. en drie medebeklaagden gisteren schuldig aan ‘georganiseerde fraude en valsheid in geschrifte’. F. en de eveneens uit Breda afkomstige Hans W. (61) kochten volgens het Franse Openbaar Ministerie paardenvlees in Canada of Roemenië, importeerden het, sloegen het op en verkochten het daarna aan het Franse vleesverwerkingsbedrijf Spanghero.

Dat bedrijf verkocht het vlees vervolgens door aan een bedrijf in Luxemburg, gespecialiseerd in diepvriesmaaltijden. Door zowel de Nederlandse als de Franse verdachten werden etiketten op het vlees verwijderd en veranderd. Daardoor dacht het bedrijf in Luxemburg dat het Frans rundvlees kocht in plaats van Roemeens paardenvlees, aldus justitie. 

Onmiddellijke aanhouding

Volledig scherm
Jacques P., de voormalige algemeen directeur van Spanghero. © AFP

Jan F. hield vol onschuldig te zijn. Desondanks veroordeelde de rechtbank in Parijs hem tot twee jaar cel. Ze beval ook de onmiddellijke aanhouding van de Nederlander. Tegen hem was vier jaar cel geëist. F. woont in het Belgische Schoten, werd in april 2014 opgepakt en in verdenking gesteld in Frankrijk. In afwachting van de rechtszaak tegen hem kwam hij weer vrij.

Volgens F. fraudeerde hij helemaal niet en leverde hij paardenvlees omdat algemeen directeur Jacques P. van Spanghero dat bestelde. P. ontkende dat en gaf op zijn beurt Jan F. de schuld. De Fransman werd gisteren veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk. Medebeklaagde Patrice M., voormalig directeur van de Spanghero-vestiging in Castelnaudary bij Toulouse, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van twaalf maanden.  

Schadevergoeding

Volledig scherm
Patrice M., ex-directeur van de Spanghero-vestiging in Castelnaudary bij Toulouse. © AFP

De Parijse rechtbank veroordeelde de vier mannen ook tot betaling van enkele tienduizenden euro’s schadevergoeding aan twaalf bedrijven en brancheverenigingen waaronder Carrefour Hypermarchés (supermarktketen), Picard Surgelés en Findus (producenten van diepvrieslasagne), de Franse Runderfederatie (FNB) en de Franse interprofessionele vereniging voor vee en vlees. 

De vleesfraude kwam begin 2013 aan het licht en groeide uit tot een schandaal waarbij in zo'n dertien Europese landen paardenvlees werd omgekat tot rundvlees. Volgens de Franse justitie verhandelden Jan F. en vleesverwerker Spanghero van 2011 tot 2013 meer dan 500 ton paardenvlees.