De Braziliaanse oud-president Lula.
Volledig scherm
De Braziliaanse oud-president Lula. © AFP

Braziliaanse oud-president Lula mogelijk snel vrij na uitspraak Hooggerechtshof

Een beslissing van het Braziliaanse Hooggerechtshof dat veroordeelden pas gevangen kunnen worden gezet nadat alle beroepsprocedures zijn gevolgd, kan betekenen dat bijna 5000 gevangenen die nog wachten op uitspraken van hogere rechters, moeten worden vrijgelaten. Onder hen is ook oud-president Luiz Inácio da Silva (74), kortweg Lula, die sinds vorig jaar april vastzit wegens corruptie en witwassen. 

De verhoudingen in het elfkoppige hoogste rechtscollege lagen vrijwel gelijk, waardoor de laatste stem van voorzitter José Dias Toffoli de beslissing bracht. 

Het besluit betekent dat duizenden gevangenen die na hoger beroep gevangen zijn gezet en nog wachten op de uitspraak van verdere beroepsprocedures, een verzoek om voorlopige invrijheidstelling kunnen doen. Dat geldt onder andere ook voor bijna 40 hooggeplaatste politici en ondernemers in de geruchtmakende corruptiezaak ‘Operatie Wasstraat’.

Een van hen is voormalig president Lula, die van 2003 tot 2011 gedurende twee termijnen Braziliaans staatshoofd was. Hij is in twee instanties veroordeeld wegens corruptie en witwassen en zit sinds april vorig jaar een gevangenisstraf uit van acht jaar en tien maanden. Hij heeft nog twee beroepsprocedures lopen tegen die zaak. Lula wordt er daarin van verdacht voor circa een miljoen euro aan steekpenningen te hebben aangenomen van de grote bouwonderneming OAS, in de vorm van een appartement aan de kust in de plaats Guarujá nabij Santos in de deelstaat São Paulo. Lula heeft dat altijd ontkend.

In eerste instantie werd hij veroordeeld door rechter Sergio Moro, die na de verkiezingen van vorig jaar door de huidige president Jair Bolsonaro tot minister van Justitie werd benoemd. Door zijn gevangenisstraf kon Lula, die opnieuw kandidaat was voor de Arbeiderspartij en in de peilingen ruim voorlag op Bolsonaro, niet meedoen aan de verkiezingen.

De verdediging van Lula liet donderdagavond (lokale tijd) direct na de uitspraak van het Hooggerechtshof weten dat vrijdag direct een verzoek tot vrijlating van de oud-president zal worden gedaan. De uiteindelijke beslissing daarover ligt bij de rechter in de zuidelijke Braziliaanse stad Curitiba, die Lula’s zaak behandelt. Er is geen wettelijke termijn vastgesteld waarbinnen de rechter moet beslissen. De rechter heeft de vrijheid om niet over te gaan tot vrijlating van de veroordeelde, bijvoorbeeld als er gevaar is voor herhaling, gevaar voor de samenleving of obstructie van de verdere rechtsgang.

Aanhangers van Lula vieren de uitspraak van het Hooggerechtshof in de Braziliaanse hoofdstad Brasília.
Volledig scherm
Aanhangers van Lula vieren de uitspraak van het Hooggerechtshof in de Braziliaanse hoofdstad Brasília. © AFP
  1. Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)

    Het eerste ‘post-lockdown’ weekend zit erop. Italianen zijn in groten getale de straat op gegaan. Op wat incidenten na is het redelijk rustig verlopen. Zeker hier in Rome houden mensen afstand en dragen ze een mondkapje. Er wordt in Italië altijd overal over gediscussieerd, vooral over eten, maar de mascherina staat niet ter discussie. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen terug.