Bouterse over Decembermoorden: ‘De geschiedenis zal mij vrijspreken’
Voor het eerst in dertien jaar verscheen Desi Bouterse vandaag voor de Krijgsraad in het proces rond de Decembermoorden. Hij verklaarde waarom hij in verzet gaat tegen zijn veroordeling tot twintig jaar cel. Volgens Bouterse is niet aan waarheidsvinding gedaan en zijn belangrijke getuigen genegeerd. ,,Het onrecht dat mij is aangedaan moet gecorrigeerd worden.”
Delen per e-mail
De Krijgsraad veroordeelde Bouterse een jaar geleden bij verstek tot twintig jaar cel. De drie vrouwelijke rechters achtten bewezen dat de oud-president betrokken was bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders van zijn militaire regime, op 8 december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo.
Sinds de start van het proces in 2007 is Bouterse nooit persoonlijk voor de Krijgsraad verschenen. Daarom kon hij niet in hoger beroep gaan, maar wel verzet aantekenen.
Tekst gaat verder onder tweet.
Bouterse las een half uur durende verklaring voor waarin hij wees op ‘onmiskenbare ernstige tekortkomingen’ in de strafzaak. Volgens hem waren de politieke tegenstanders opgepakt en gedood, omdat zij een vijandelijke invasie zouden voorbereiden.
Volgens de oud-legerleider heeft de krijgsraad belangrijke getuigen nooit gehoord. Ook belastende informatie uit onder andere Nederland is door de krijgsraad genegeerd, aldus Bouterse.
Spijt
,,Weest u ervan overtuigd dat ik er absoluut niet trots op ben en dat het mij echt veel verdriet heeft gedaan en dat ik er ook spijt van heb, dat ik de gebeurtenissen van december 1982 niet heb zien aankomen”, zei Bouterse tegen de Krijgsraad.
,,Ik ben daarom in verzet gekomen, omdat het evident is dat er onvoldoende inzicht was in de onderliggende psychologische factoren bij de genoemde omstandigheden. Ik weet zeker dat de geschiedenis mij zal vrijspreken van alle schuld aan het trieste, traumatische gebeuren van 8 december 1982.”
Tekst gaat verder onder tweet.
De inhoudelijke behandeling van de verzetszaak zou begin vorig jaar plaatsvinden, maar door ziekte van een van de rechters werd die zitting na zes minuten geschorst. Daarna is de procedure nog vier keer uitgesteld, onder meer vanwege de coronacrisis.
Verdaagd
De laatste keer, een maand geleden, werd de zaak verdaagd omdat Bouterse om ‘persoonlijke redenen’ niet op de zitting verscheen. Zijn advocaat Irvin Kanhai overhandigde de rechters een vertrouwelijke brief met een toelichting.
Cynthia Valstein-Montnor, president van de Krijgsraad, noemde het een ‘verontschuldigbare reden’. Ze wees er wel op dat Bouterse vandaag wel zelf voor de rechtbank moet verschijnen.
Vanochtend iets voor 09.00 uur lokale tijd arriveerde Bouterse met de verklaring in zijn hand en omringd door enkele prominenten van zijn partij NDP en trouwe aanhangers bij het gerechtsgebouw. Met de leus ‘Er is een strijd om te strijden, we zullen niet bang zijn’ waren NDP’ers op sociale media opgeroepen hun partijleider vandaag te steunen.
In tegenstelling tot begin dit jaar, toen Bouterse in militair tenue naar de rechtbank liep onder begeleiding van honderden aanhangers en een brassband, verscheen de ex-president nu in een gewoon kostuum en met minder mensen om zich heen.
Verhoudingen anders
Inmiddels liggen de verhoudingen in Suriname anders. De NDP leed in mei een grote nederlaag bij de verkiezingen en is veroordeeld tot de oppositie en Bouterse is inmiddels geen president meer.
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers, verwacht dat het proces binnen twee jaar is afgerond. ,,Ik verwacht niet dat het nog tot sint-juttemis zal duren”, zegt Essed. ,,De nabestaanden hebben groot vertrouwen. En ze hebben in dit proces al lang geduld gehad. Dat beetje extra geduld kunnen ze ook nog wel opbrengen.”
Romeo Hoost verloor zijn neef tijdens de Decembermoorden in Suriname. Hij hoopt dat Bouterse snel achter slot en grendel verdwijnt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE Tientallen doden, honderden gewonden na zware aardbeving Indonesië
Op het Indonesische eiland Sulawesi zijn door een aardbeving met een kracht van 6,2 tientallen doden gevallen. Dat heeft het rampenbestrijdingsbureau van het land vrijdag bekendgemaakt. Zeker 26 mensen zijn omgekomen. Ook raakten honderden mensen gewond. -
PREMIUM
portret Dit is Kamala Harris: scherp, charmant, sneakerfan en gekmakend ongrijpbaar
Op 20 januari wordt ze de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. Onze Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen schrijft in het Magazine over Kamala Harris als klein meisje, uitgelaten student, scherpe jurist en als rechterhand van Joe Biden. -
Advocaat: Bouterse legt voor krijgsraad verklaring af over Decembermoorden
De Surinaamse ex-president Desi Bouterse verschijnt maandag voor de krijgsraad in Paramaribo. Hij zal daar verklaren waarom hij verzet heeft aangetekend tegen zijn veroordeling tot twintig jaar celstraf in november 2019. -
PREMIUM
Wie volgt Merkel op? De vriendelijke oom, de stijve manager, of de ‘Clooney aus Meckenheim'?
Na vier ambtstermijnen zwaait Angela Merkel komende herfst af in Duitsland én van het wereldtoneel. Zaterdag kiest haar partij, de CDU, een nieuwe voorzitter. Hij maakt grote kans ook de volgende bondskanselier te worden. -
PREMIUM
Wordt Trump afgezet wegens aanzetten tot geweld? De Capitoolrellen van uur tot uur
Precies een week geleden bestormden aanhangers van president Donald Trump het Capitool in Washington. De balans: vijf doden, vele gewonden en tientallen arrestaties. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden over een afzettingsprocedure wegens het aanzetten tot geweld. Wat gebeurde er die dag? Een reconstructie van uur tot uur.
-
Zaak Bouterse uitgesteld: rechter houdt reden afwezigheid ex-president geheim
De krijgsraad in Suriname heeft de behandeling van de zaak van ex-president Desi Bouterse uitgesteld naar 30 november. De rechters besloten daartoe omdat de voormalige legerleider vrijdag wegbleef. Het hof hield op verzoek van de advocaat van Bouterse de reden voor zijn afwezigheid geheim. -
Gevangene met coronavirus in VS alsnog ter dood gebracht
De Amerikaanse autoriteiten hebben in Terre Haute in de staat Indiana alsnog een gevangene ter dood gebracht die besmet was geraakt met het coronavirus. Een rechtbank had eerder deze week opdracht gegeven de executie van de 52-jarige Corey Johnson uit te stellen, maar dat besluit is teruggedraaid in hoger beroep. -
PREMIUM
Waarom de man die Trump in het zadel hielp nu zijn zondebok is
De meute die het Amerikaanse Congres aanviel, was op zoek naar vicepresident Mike Pence. Nu is Pence de man die kan beslissen of het nog verantwoord is Donald Trump op zijn post te laten.