Bosbranden én zondvloed teisteren nu Australië

VIDEODe oostkust van Australië wordt vandaag geteisterd door hevige onweersbuien, die leiden tot ernstige overstromingen en wegversperringen. Ondertussen bestrijdt de brandweer nog steeds zo’n 100 bosbranden in gebieden waar het niet regent.

De staten Victoria, New South Wales en Queensland, die ernstig getroffen werden door de uitgestrekte bosbranden waarbij tot nu toe al 29 mensen om het leven kwamen, meer dan 2500 huizen zijn vernield en miljoenen hectaren land in de as werden gelegd, krijgen nu te kampen met een enorme hoeveelheid regen.

Nadat Australië de voorbije maanden amper regen zag, viel in delen van Queensland in een nacht tijd meer dan drie keer zoveel neerslag als tijdens een volledige maand. Grote snelwegen in de staat zijn afgesloten. ,,De hevige, intense regenval is afgenomen, maar buien en onweer zijn nog mogelijk tijdens het weekend’’, zegt het Bureau voor Meteorologie van Queensland op Twitter. ,,Wees voorzichtig op de weg: als het onder water staat, vergeet het.’’

Een overstroomde weg in Somersby, New South Wales.
Volledig scherm
Een overstroomde weg in Somersby, New South Wales. © REUTERS

De brandweer van New South Wales reageert verheugd op de regen, die zal helpen om de 75 bosbranden in de staat onder controle te krijgen. Sommige brandhaarden hebben echter nog geen regen gezien. In delen van de staat ligt het elektriciteitsnetwerk plat.

Victoria, dat eerder deze week al enkele zware stormen te verwerken kreeg, heeft nog enkele zwakkere stormen in het vooruitzicht. In de staat, waar nog meer dan twaalf bosbranden woeden, hangt ook een dikke laag ongezonde rook.

Het leger van Nieuw-Zeeland kondigde gisteren aan dat het meer troepen naar Australië stuurt, onder andere vanuit Fiji, om zich aan te sluiten bij de militairen en experts uit andere landen zoals Canada, de VS en Japan.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS