Bosbranden Australië leggen dertig huizen in de as: ‘Waarschijnlijk aangestoken’

videoDe bosbranden in Australië die al zeker dertig huizen hebben verwoest zijn waarschijnlijk aangestoken. Dat zeggen de autoriteiten in de staat New South Wales in Australische media. 

De meeste huizen zijn verloren gegaan in de dorpen Busbys Flat, Rappville en Casino. Vooral Rappville lijkt hard getroffen. In de plaats met 250 inwoners zijn bijna alle huizen verwoest en is ook het stadhuis in vlammen opgegaan. De staat heeft al meer dan veertig brandhaarden.

,,Ik dacht dat ik er geweest was", zegt Brayden Leschinkoho in The Sydney Morning Herald. ,,Ik had mijn moeder al een afscheidsbericht gestuurd.” De oorzaak van de brand moet nog worden vastgesteld, maar we hebben verdachte dingen gezien", aldus een woordvoerder van de brandweer in dezelfde krant.

Volledig scherm
De branden hebben al 80.000 hectare bos in de brand gezet en zeker dertig huizen verwoest. © EPA

Kurkdroog

De brandweer maakt zich op voor een lang bosbrandseizoen. ,,Ik maak me grote zorgen dat dit een afschuwelijk bosbrandseizoen gaat worden”, zegt de staatspremier Gladys Berejiklian. De branden hebben al 80.000 hectare land in de as gelegd.

Doordat het al maanden droog is in de regio, slaat het vuur snel om zich heen. De droogte wordt omschreven als de ‘ergste in de geschiedenis’. De intensiteit en frequentie van droogte en branden is de afgelopen eeuw fors toegenomen. Meerdere gebieden kunnen zonder drinkwater komen te zitten, tenzij er regen komt.

,,Het is kurkdroog hier’’, zegt wijnboer Robert Davidson uit Queensland. ,,Het is net een tikkende tijdbom.’’ Davidson zag vorige maand een deel van zijn boom- en wijngaard in vlammen opgaan, toen een beschadigde hoogspanningsleiding kortsluiting veroorzaakte en de boel in brand zette. 

Volledig scherm
Brandweerlieden bestrijden de branden in het noorden van de staat New South Wales. © EPA
Volledig scherm
Het is zo droog, dat rekening wordt gehouden met een lang bosbrandseizoen. © EPA
Volledig scherm
Zeker 800 brandweerlieden strijden tegen de allesvernietigende vlammen. © EPA
 1. Nederlandse cruisegangers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten
  liveblog corona

  Nederland­se cruisegan­gers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.