Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk (links) en de Britse premier Boris Johnson tijdens hun ontmoeting in het VN-gebouw maandag.
Volledig scherm
Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk (links) en de Britse premier Boris Johnson tijdens hun ontmoeting in het VN-gebouw maandag. © AP

Boris Johnson wil ‘meer soepelheid’ van Europa bij brexit

De Britse premier Boris Johnson heeft maandag ,,meer soepelheid’’ gevraagd van de Europeanen in de onderhandelingen over de brexit. Hij deed dat in New York tijdens een ontmoeting met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Volgens Tusk leverde het gesprek geen enkele doorbraak op. Ondertussen wacht dinsdag de uitspraak van het Britse Hooggerechtshof over de schorsing van het parlement door Johnson.

Voor Johnson moet de EU nu in actie komen en ,,meer soepelheid’’ tonen, aldus een woordvoerder van de Britse premier na de ontmoeting, die plaatsvond in de marge van de Algemene Vergadering van de VN.

Donald Tusk liet op zijn beurt op Twitter weten dat er geen doorbraak, maar ook geen mislukking was na het gesprek. ,,Geen tijd te verliezen’’, schreef hij ook.

Volgens de Britse woordvoerder spraken de twee over ,,de vooruitgang in de gesprekken in de zoektocht naar een alternatief voor de backstop’’. De backstop is erop gericht controles aan de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek te vermijden.

Uitspraak in zaak schorsing parlement

Het Hooggerechtshof in Londen doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen Boris Johnson over de lange schorsing van het parlement. Naar verwachting komt die rond 11.30 uur Nederlandse tijd. Klagers vinden dat de premier in strijd met de wet handelde toen hij de koningin om een ongebruikelijk lange schorsing vroeg. Hij heeft het Britse parlement met vijf weken reces gestuurd.

De klagers betogen dat Johnson niet de waarheid sprak en in werkelijkheid het parlement zo veel mogelijk wil uitschakelen in de aanloop naar de door hem aangekondigde brexit op 31 oktober. De zittingen van het Lagerhuis worden wel vaker geschorst in deze tijd van partijcongressen en in de aanloop naar een nieuw ‘parlementair seizoen’. Maar Johnson zou de schorsing hebben opgerekt om zijn brexit erdoor te krijgen. De schorsing is nu tot 14 oktober.

De elf opperrechters kijken nu of ze als rechterlijke macht mogen ingrijpen in de ruzie tussen het parlement en de regering. Feitelijk oordelen ze over twee zaken in hoger beroep die over de schorsing gaan, een Schotse en een Engelse. In de Schotse zaak kregen de klagers gelijk met hun visie op de werkelijke reden van Johnsons actie. Maar in de Engelse zaak wees de rechter de klacht af, omdat het een puur politieke kwestie is en rechters daarbuiten staan.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.