Boris Johnson wil ‘meer soepelheid’ van Europa bij brexit
De Britse premier Boris Johnson heeft maandag ,,meer soepelheid’’ gevraagd van de Europeanen in de onderhandelingen over de brexit. Hij deed dat in New York tijdens een ontmoeting met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Volgens Tusk leverde het gesprek geen enkele doorbraak op. Ondertussen wacht dinsdag de uitspraak van het Britse Hooggerechtshof over de schorsing van het parlement door Johnson.
Delen per e-mail
Voor Johnson moet de EU nu in actie komen en ,,meer soepelheid’’ tonen, aldus een woordvoerder van de Britse premier na de ontmoeting, die plaatsvond in de marge van de Algemene Vergadering van de VN.
Donald Tusk liet op zijn beurt op Twitter weten dat er geen doorbraak, maar ook geen mislukking was na het gesprek. ,,Geen tijd te verliezen’’, schreef hij ook.
Volgens de Britse woordvoerder spraken de twee over ,,de vooruitgang in de gesprekken in de zoektocht naar een alternatief voor de backstop’’. De backstop is erop gericht controles aan de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek te vermijden.
Uitspraak in zaak schorsing parlement
Het Hooggerechtshof in Londen doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen Boris Johnson over de lange schorsing van het parlement. Naar verwachting komt die rond 11.30 uur Nederlandse tijd. Klagers vinden dat de premier in strijd met de wet handelde toen hij de koningin om een ongebruikelijk lange schorsing vroeg. Hij heeft het Britse parlement met vijf weken reces gestuurd.
De klagers betogen dat Johnson niet de waarheid sprak en in werkelijkheid het parlement zo veel mogelijk wil uitschakelen in de aanloop naar de door hem aangekondigde brexit op 31 oktober. De zittingen van het Lagerhuis worden wel vaker geschorst in deze tijd van partijcongressen en in de aanloop naar een nieuw ‘parlementair seizoen’. Maar Johnson zou de schorsing hebben opgerekt om zijn brexit erdoor te krijgen. De schorsing is nu tot 14 oktober.
De elf opperrechters kijken nu of ze als rechterlijke macht mogen ingrijpen in de ruzie tussen het parlement en de regering. Feitelijk oordelen ze over twee zaken in hoger beroep die over de schorsing gaan, een Schotse en een Engelse. In de Schotse zaak kregen de klagers gelijk met hun visie op de werkelijke reden van Johnsons actie. Maar in de Engelse zaak wees de rechter de klacht af, omdat het een puur politieke kwestie is en rechters daarbuiten staan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verliezer presidentsverkiezing Oeganda vecht uitslag aan: ‘Grootste gesjoemel ooit’
De Oegandese oppositiekandidaat Bobi Wine gaat de uitslag van de presidentsverkiezingen aanvechten. Al voor de bekendmaking van de uitslag beschuldigde Wine het regime van “het grootste gesjoemel ooit in de Oegandese geschiedenis”. -
Duitsland verlengt en verstrengt lockdown vanwege virusmutaties: medische maskers verplicht
Ondanks de voorzichtige daling van het aantal coronabesmettingen in Duitsland wordt de lockdown verlengd tot maandag 15 februari. Ook komen er strengere regels voor het gebruik van mondkapjes en thuiswerken. Een landelijke avondklok komt er niet. -
Corbyn belooft nieuw brexitreferendum bij verkiezingsoverwinning
Jeremy Corbyn belooft in juni 2020 een nieuw brexitreferendum te houden als zijn partij Labour bij landelijke verkiezingen een meerderheid behaalt. Dat zei de leider van de grootste oppositiepartij in het Verenigd Koninkrijk zondag in een interview met de BBC. -
video Trump neemt nucleaire tas mee naar Florida
Donald Trump was niet bij de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden. Dat is niet alleen een breuk met een traditie, het brengt ook een groot praktisch probleem met zich mee. Wat te doen met de aktetas met nucleaire gegevens die de president altijd bij zich heeft? -
‘Trumps vertrouwelingen Giuliani en Bannon niet op lange lijst met gratiebesluiten’
Scheidend Amerikaans president Donald Trump gaat geen gratie verlenen aan zijn twee vertrouwelingen Rudy Giuliani en Steve Bannon. Dat hebben meerdere bronnen rond de president maandag gezegd. Naar verluidt hoeft ook Wikileaks-oprichter Julian Assange niet op gratie te rekenen.
-
Chinese mijnwerkers die al een week vastzitten geven teken van leven: ‘We houden hoop’
Chinese staatsmedia melden dat in ieder geval 12 van de 22 mijnwerkers die vorige week na een explosie in een goudmijn vast zijn komen te zitten nog in leven zijn. -
Update Kamer dient brexit-noodwet in: dubbel paspoort voor Nederlanders in GB
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Nederlanders in Groot-Brittannië een dubbele nationaliteit moeten kunnen aannemen. De onzekerheid over de brexit dwingt tot deze "uitzonderlijke maatregel", stellen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en 50PLUS. Zij dienen daarom een brexit-noodwet in "omdat de Britse politiek het dreigt te laten afweten". -
Video Portugese artsen moeten kiezen tussen leven en dood nu ziekenhuizen overspoeld worden
De ziekenhuizen in Portugal bezwijken haast onder de druk van de enorme toename coronapatiënten in de afgelopen weken. Op sommige plekken moeten artsen kiezen wie er wel, en wie er niet wordt beademd. Een keus tussen leven en dood. Artsen luidden de noodklok.