De Braziliaanse president Jair Bolsonaro.
Volledig scherm
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. © REUTERS

Bolsonaro wil ontslag rechter Hooggerechtshof die onderzoek tegen hem startte

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag een verzoek ingediend bij de Senaat om een afzettingsprocedure te beginnen tegen een van de rechters van het Hooggerechtshof. Die heeft onlangs een onderzoek geopend tegen Bolsonaro wegens zijn herhaalde maar onbewezen beweringen over fraude bij de verkiezingen. Ook heeft de president een geheim rapport van de Federale Politie naar de veiligheid van de elektronische stemmachines openbaar gemaakt.

  1. Werkloze vrouw ‘vergeet’ te melden dat ze al 5 jaar op vakantie is: 33.500 euro onterecht ontvangen

    Werkloze vrouw ‘vergeet’ te melden dat ze al 5 jaar op vakantie is: 33.500 euro onterecht ontvangen

    Ze was al vijf jaar op vakantie op Tenerife, maar kreeg nog elke maand geld van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), oftewel: de Belgische variant op het UWV. In het Belgische Namen is een vrouw woensdag veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 33.500 euro aan onterecht ontvangen uitkeringen. De vrouw uit het Waalse Profondeville was naar eigen zeggen ‘vergeten’ te melden dat ze een nieuw leven was begonnen, maar moet nu 30 jaar lang 100 euro per maand terugstorten.
  1. Bolsonaro maakt rechter Hooggerechtshof uit voor ‘hoerenzoon’

    Bolsonaro maakt rechter Hoogge­rechts­hof uit voor ‘hoerenzoon’

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag een van de rechters van het Braziliaanse Hooggerechtshof en tevens de voorzitter van hoogste verkiezingstribunaal, Luís Roberto Barroso, een ‘hoerenzoon’ genoemd. Dat deed de extreemrechtse president tijdens een ontmoeting met aanhangers voorafgaand aan een toespraak voor ondernemers in het zuiden van Brazilië. De uitspraak van Bolsonaro werd live uitgezonden op Bolsonaro’s Facebook-pagina. De post werd later verwijderd, maar er worden nog steeds kopieën gedeeld op sociale media.