Volledig scherm
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro © REUTERS

Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron

Crisis AmazoneDe spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde gisteravond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ‘Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’, aldus Bolsonaro.

‘Ik betreur het dat president Macron probeert een interne kwestie van Brazilië en andere Amazone-landen te gebruiken voor persoonlijk politiek gewin. De sensationalistische toon waarop hij over de Amazone spreekt (zelfs valse foto’s gebruikend), draagt niets bij aan de oplossing van het probleem. De Braziliaanse regering blijft open staan voor dialoog, op basis van objectieve feiten en wederzijds respect’, schreef Bolsonaro verder op Twitter.

‘Onbeschaamdheid’

In een live-uitzending op Facebook kort voordat hij zijn bericht de wereld in stuurde, zei de Braziliaanse president dat sommige landen de huidige situatie in de Amazone aangrijpen om kritiek te leveren op Brazilië. Hij noemde daarbij Macron niet bij naam, maar zinspeelde wel op de Franse president, die eerder op Twitter schreef dat ‘ons huis in brand staat’. Macron plaatste daar volgens de Braziliaanse krant Folha de São Paulo overigens een oude foto bij, van de al in 2003 overleden Amerikaanse fotograaf Loren McIntyre.

,,Een land had de onbeschaamdheid om te spreken over ‘onze Amazone’’’, zei Bolsonaro tegen zijn fans op Facebook. ,,Ze willen een deel van onze Amazone voor henzelf. Sommige landen maken misbruik van de situatie door de kritiek op Brazilië kracht bij te zetten om onze landbouw en economie te beschadigen. En Brazilië in een ondergeschikte positie te drukken. De landen die geld naar ons land sturen, doen dat niet uit liefdadigheid. Ze sturen het met het doel onze soevereiniteit te ondermijnen.’’

Eerder op de dag gaf de Braziliaanse president wel toe dat Brazilië niet voldoende middelen heeft om de mogelijk aangestoken branden te blussen. ,,De Amazone is groter dan Europa: hoe wil je criminele branden in zo’n gebied bestrijden?’’, vroeg Bolsonaro aan journalisten. ,,We hebben daar simpelweg de middelen niet voor.’’

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”