Boeing 737 MAX die aan de grond moeten blijven
Volledig scherm
Boeing 737 MAX die aan de grond moeten blijven © REUTERS

Boeing heeft software-update voor 737 MAX af

Vliegtuigbouwer Boeing heeft de software-update voor de toestellen van het type 737 MAX gereed. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Boeing heeft al 360 vlieguren gemaakt met toestellen met de vernieuwde software tijdens 207 vluchten. De Boeings 737 MAX staan sinds maart wereldwijd aan de grond na twee dodelijke crashes in Indonesië en Ethiopië.

De software-update moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA voordat de toestellen weer de lucht in mogen. De FAA zegt de nieuwe software nog niet te hebben ontvangen, maar verwacht die binnen een week te hebben. Dan bekijkt de waakhond ook de documentatie en trainingen voor piloten die Boeing heeft aangepast.

De 737 MAX-toestellen staan sinds maart wereldwijd aan de grond na twee dodelijke ongelukken binnen een half jaar. Bij de crash in oktober in Indonesië kwamen alle 189 inzittenden om. In maart overleden de 157 inzittenden bij een crash met het zelfde soort vliegtuig in Ethiopië. De piloten van het vliegtuig dat neerstortte boven Ethiopië deden er volgens onderzoek alles aan om de crash te voorkomen, maar het vliegtuig was onbestuurbaar. Bij beide crashes werd door een fout in het systeem de neus van de Boeing herhaaldelijk naar beneden getrokken. Dat kwam door foutieve data van een sensor. 

Kijk hier naar beelden van beide rampplekken: