Volledig scherm
Journalisten filmen Duitse agenten op 13 januari 2020 als zij het huis in Starnberg betreden. © EPA

Bizarre wending in Duitse moordzaak: familiedrama is drievoudige moord én werd gefilmd

Wat leek op een klassiek familiedrama – zoon doodt ouders en daarna zichzelf – is veranderd in een beestachtige drievoudige moord. Het was een vriend van de jongen die de gezinsleden met zo’n vijftien schoten doodde. Daarna legde hij de zoon in bed met een wapen in zijn hand om zo een zelfmoord in scène te zetten. En dat filmde hij allemaal.

Volledig scherm
De achtertuin van de woning in Starnberg. © EPA

Toen Duitse agenten de drie lichamen op zondag 12 januari aantroffen in het gezinshuis in Starnberg, ten zuiden van München, namen de onderzoekers aan dat de 21-jarige Vincent zijn ouders Petra (60) en Roland (64) had doodgeschoten en daarna zichzelf. De vrouw, een psycholoog, lag dood in bed. Haar man, een technicus voor televisieverlichting, op de vloer ernaast. Ook de hond van het gezin was gewond geraakt in de slaapkamer. Vincent troffen de agenten aan in zijn bed, een wapen in zijn hand. Agenten waren gebeld door de dochter van het gezin: ze kon haar ouders niet meer bereiken. 

Er werd een politielint om het huis en de tuin gespannen, de gewonde hond van het gezin werd naar buiten geleid en de buurt bleef geschokt achter. Het onderzoek naar een motief van de dader en de twee in de woning aangetroffen wapens ging door. De hypothese bleef ondanks wat haken en hogen (zo werd er geen afscheidsbrief gevonden en zouden er ook bloedsporen in de gang van het huis zijn gevonden) fier overeind. Tot gisteren, zo maakten de lokale autoriteiten de bizarre plotwending vanmiddag in een persconferentie bekend. 

Wapenarsenaal

Volledig scherm
Het wapenarsenaal dat in het appartement van de 19-jarige jongeman werd aangetroffen. © Politie Duitsland

In het verdere onderzoek kwam namelijk een 19-jarige jongeman uit de stad Olching in beeld. Hij is een vriend van de 21-jarige zoon. Samen deelden ze een grote affiniteit in wapens. Bij een huiszoeking troffen agenten een heus wapenarsenaal aan in het appartement van de 19-jarige jongen: munitie, handvuurwapens, (semi)automatische geweren en materialen om explosieven te fabriceren.

De jongeman uit Olching werd gearresteerd en bekende meteen het gezin van drie te hebben vermoord: eerst de zoon, daarna de ouders. Hij zou in de vroege ochtend van 11 januari zo’n twaalf tot vijftien schoten hebben gelost in de woning in Starnberg, melden lokale media. Vincent zou hem de toegangscode van de voordeur hebben gegeven.

Na de schietpartij zette de 19-jarige verdachte – hij wordt nu als hoofdverdachte gezien – de zelfmoord van zijn vriend in scène. Ook filmde hij de hele situatie, gaf hij tegenover agenten toe. De politie is er inmiddels in geslaagd de beelden van zijn telefoon veilig te stellen. 

Bestuurder

Ook een 18-jarige jongen, afkomstig uit het district Starnberg, werd aangehouden. Hij zou de schutter naar het huis hebben gereden en daarna ook weer hebben thuisgebracht. Hij moet dus van de schietpartij hebben af geweten, redeneert de Duitse justitie. 

Het is nog gissen naar de motieven van de daders. Niet bekend is of de schutter alleen zijn vriend Vincent wilde doden of ook Vincents ouders.

Volledig scherm
© EPA
 1. Nederlandse cruisegangers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten
  liveblog corona

  Nederland­se cruisegan­gers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.