Biden over Afghanistan: 'Doel was om terrorisme te bestrijden, niet om land op te bouwen’
VIDEOHij staat ‘vierkant’ achter zijn besluit om alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan naar huis te halen, zegt Joe Biden in een speech. ,,Amerikaanse troepen horen niet te vechten en sterven in een oorlog die de Afghaanse troepen zelf niet willen uitvechten.”
Biden legde de bal bij de Afghanen, nu hij onder vuur ligt omdat na zijn besluit alle troepen terug te trekken de Taliban razendsnel de macht hebben overgenomen in Kaboel. Afghaanse leiders hebben de strijd opgegeven en zijn gevlucht, beschreef de Amerikaanse president.
,,We hebben hen alles gegeven wat ze nodig hadden,” zei Biden. ,,Maar wat we niet konden leveren, is de wil om voor hun toekomst te vechten,” zei hij. ,,Amerikaanse troepen horen niet te vechten en sterven in een oorlog die de Afghaanse troepen zelf niet willen uitvechten.”
Deal doorzetten
Biden vindt dat hij twee keuzes had: een deal van voorganger Trump doorzetten en volgens diens afspraak met de Taliban uit Afghanistan vertrekken, of meer troepen sturen om weer met de Taliban te gaan vechten. ,,Dat is de enige harde realiteit: doorzetten of het conflict verder escaleren en duizenden extra troepen sturen.” Tot dat laatste was hij niet bereid.
Biden vindt het niet in het Amerikaanse belang om langer te vechten in Afghanistan. ,,Het doel had nooit moeten zijn om een natie op te bouwen, of een verenigde, centrale democratie te creëren,” zei hij over de invasie van 20 jaar geleden. Het gaat hem er puur om een eventuele terreuraanval op de VS te voorkomen, en dat kan ook zonder troepen ter plaatse, stelt hij.
De druk op Biden om zich uit te spreken nam toe, nadat de Taliban op zondag de macht overnamen in Kaboel. Biden was op dat moment in het presidentiële buitenverblijf Camp David voor vakantie, maar keerde op maandag terug naar het Witte Huis. De meeste Amerikanen willen net als Biden weg uit Afghanistan, maar kritiek op de afwikkeling van de terugtrekking zwol aan, toen beelden van paniek en wanhoop uit Kaboel bleven komen.
Kritiek
Biden wijt ook het uitblijven van evacuatie van Afghaanse partners aan de Afghanen zelf. Mensen met een visum hadden zelf niet eerder willen vertrekken, zei Biden - ,,ze hadden nog hoop,” volgens hem. ,,Een ander deel van het antwoord: de Afghaanse overheid ontmoedigde ons om een grote exodus te organiseren, om geen vertrouwenscrisis te veroorzaken.”
Juist de beelden van Taliban-strijders in de hoofdstad bewijzen dat militaire macht nooit genoeg zou zijn om van Afghanistan een stabiel en veilig land te maken, vindt Biden. ,,Ik wil het Amerikaanse volk niet misleiden door te doen alsof een beetje meer tijd in Afghanistan het verschil zal maken.”
Spanning uitgekeken
Naar de reactie van Biden werd met spanning uitgekeken. De snelle opmars van de Taliban wordt namelijk gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die twintig jaar heeft geprobeerd de fundamentalisten te verdrijven. Waarnemers spreken over een mislukte poging van het Westen om in Afghanistan vrede, veiligheid en democratie te brengen.
Voor zijn commentaar keerde Biden terug van het buitenverblijf Camp David, waar hij eigenlijk nog een paar dagen langer zou blijven. Tot nu toe verdedigde de president de terugtrekking van de Amerikaanse militairen, die hij eerder dit jaar had aangekondigd. Samen met de Amerikanen besloten ook de andere buitenlandse troepen te vertrekken.
‘Slecht leiderschap‘
Ook de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie wijt de snelle opmars van de taliban aan slecht leiderschap van de Afghaanse regering. ,,Je kan bevoorraden, je kan trainen, je kan steunen, je kan adviseren”, sprak de zegsman. ,,Maar je kan geen wilskracht en leiderschap kopen en leiderschap ontbrak.” De Verenigde Staten besloten in 2001 tot militair ingrijpen in Afghanistan, toen het taliban-regime van destijds onderdak bood aan terreurgroep Al-Qaeda en weigerde terroristenleider Osama bin Laden uit te leveren.
Tot en met dit jaar bleven de Amerikanen en internationale bondgenoten in Afghanistan om het land op te bouwen en lokale troepen te trainen. Toen begin dit jaar de troepen vertrokken, destabiliseerde het land snel en konden de taliban in korte tijd heel Afghanistan veroveren.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuurlingenleger
‘Chef-kok’ Prigozjin vecht voor zijn leven: Poetin laat Wagnergroep zwaarste gevechten doen
Het verhaal van Jevgeni Prigozjin, de op één na machtigste man in Rusland, is dat van de onwaarschijnlijke opkomst van een kruimeldief. Maar de baas van huurlingenleger Wagner, verwikkeld in de oorlog in Oekraïne, vecht nu voor zijn leven. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Unicef: dagelijks sterven duizend kinderen door vervuild drinkwater
Elke dag sterven wereldwijd meer dan duizend kinderen jonger dan 5 jaar aan ziekten die worden veroorzaakt door vervuild drinkwater en slechte hygiëne, stelt Unicef. De VN-organisatie waarschuwt maandag dat als gevolg van slecht drinkwater en een gebrek aan hygiënemogelijkheden en sanitaire infrastructuur alleen al in tien Afrikaanse landen 190 miljoen kinderen gevaar lopen. -
PREMIUM
Nederlandse Cordaid-directeur hoopt op 'zachter gezicht’ taliban: ‘Anders enorme opstanden’
Nederland moet ruimhartig zijn met het opvangen van Afghanen die met westerse organisaties samenwerkten, zegt Cordaid-directeur Jaap van Hierden. Die vreest voor het lot van zijn mensen, nu de taliban het weer voor het zeggen hebben. ,,Je wilt nu echt niet rondrijden in Kaboel.” -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
video
TERUGLEZEN | Negen Nederlanders geëvacueerd, wanhopige Afghanen geven kinderen aan soldaten VS
Op het vliegveld van Kaboel geven wanhopige Afghanen hun kinderen aan soldaten. Op deze beelden is te zien hoe ouders hun peuter doorgeven, in de hoop dat ze gered worden. Verder zijn vandaag vanuit Kaboel circa 80 mensen geëvacueerd in een Nederlands transportvliegtuig. Op de vlucht zitten negen Nederlanders. Lees hieronder ons oude liveblog terug. Het nieuwe liveblog vindt u hier. -
-
-
met video
Toeristen slalommen langs bergen afval in ‘romantisch’ Parijs
Wie een paar dagen wil doorbrengen in de ‘stad van de liefde’ zal een minder romantische ervaring hebben dan normaal: er ligt namelijk 7600 ton rottend afval in de straten van Parijs en daar komt dagelijks nog veel meer bij. Vuilophalers staken al anderhalve week vanwege de plannen om de pensioenleeftijd op te schroeven, en dat is te ruiken in de Franse hoofdstad. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.