Gevangenispersoneel voor de penitentiaire inrichting in Lantin (archieffoto).
Volledig scherm
Gevangenispersoneel voor de penitentiaire inrichting in Lantin (archieffoto). © BELGA

Bewaarders gewond bij opstand in Belgische gevangenis in ‘coronamodus’

Bij een gevangenisopstand in de Belgische plaats Lantin, vlakbij Luik, zijn drie cipiers gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Ze werden door meerdere gedetineerden aangevallen. Drie medewerkers werden met ziekenwagens naar het ziekenhuis overgebracht, aldus de vakbondsman.

De opstand is waarschijnlijk een gevolg van de strenge maatregelen die sinds kort gelden in Belgische gevangenissen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Gevangenen zitten dagelijks 23 uur in hun cel, bezoeken en andere activiteiten zijn geschrapt.

Na een wandeling probeerden diverse gevangenen een muur te beklimmen, zegt een Didier Brulheid van de christelijke vakbond CSC. Een van hen viel en raakte gewond. Toen gevangenispersoneel hem te hulp kwam, werden zij aangevallen door gedetineerden. 

Het dak op

Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen bevestigt dat drie bewakers gewond raakten, twee van hen moesten verzorgd worden in het ziekenhuis. Ondertussen hebben zij het ziekenhuis mogen verlaten. Zes gevangenen hebben zich op het dak verschanst en de politie is bezig met een interventie.

Uit protest tegen het incident gaat het personeel vanaf vanavond 22.00 uur in staking. 24 uur lang draait de instelling met een minimumbezetting. ,,Het Gevangeniswezen betreurt en veroordeelt het agressieve gedrag van enkele gedetineerden, vooral tijdens de coronamodus”, aldus de woordvoerder .

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.