Volledig scherm
Verzamelaar Kirsty Johnston uit Londen moést de ruim 75 jaar oude beer hebben voor haar collectie van ruim 1000 oorlogsteddy’s © Hansons Auctioneers

‘Bevrijdingsbeer’ uit Raamsdonksveer in Londen geveild voor tienvoudige van geschatte prijs

Een teddybeer die een Britse bevrijder in 1944 cadeau kreeg in Raamsdonksveer heeft vandaag bijna 5000 euro opgebracht op een veiling in Londen. ,,Een ongelofelijk resultaat voor een ongelofelijke beer’’, zei de eigenaar van Hanson Auctioneers tegen BBC News.

Vanuit de hele wereld werd volgens hem geboden op de beer, maar die blijft in Groot-Brittannië, ‘waar hij thuishoort’. De 59-jarige Kirsty Johnston uit Barnet in het noordwesten van de Britse hoofdstad betaalde voor de oorlogsbeer 4000 pond (zo'n 4755 euro). Dat was tien keer meer dan het veilinghuis had verwacht.

Een flink bedrag voor een gehavende teddybeer, maar veel minder dan de dolgelukkige koper zelf had gedacht. ,,Ik dacht dat de beer veel meer zou opbrengen vanwege het bijzondere verhaal erachter’’, zei Johnston in een interview met het veilinghuis. Ze las in de gratis krant Metro een artikel over de bevrijdingsbeer en dacht meteen: die moet ik hebben. Ze heeft in haar woonkamer een verzameling van ruim 1000 teddyberen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. ,,Ik zet hem lekker bij de rest en hoop dat hij een goede kerst heeft’’, aldus de gepensioneerde verpleegster.

Quote

Ik moest controle­ren of ik geen nieuwe bril nodig had

Mo Matthews

De voormalige eigenaars Tom (76) en Mo (75) Matthews uit Stafford, die de veiling online volgden, waren zo verbluft door het resultaat van de veiling dat ze veilinghuis Hansons belden om zich van de verkoopprijs te vergewissen. ,,Ik kon het niet geloven toen ik zag dat de beer 4000 pond had opgebracht en moest controleren of ik geen nieuwe bril nodig had. We zijn heel blij’’, reageerde Mo tegenover het veilinghuis.

Warm bad

De teddybeer, die al 40 jaar op zolder lag, was een geschenk van een onderwijzeres in Raamsdonksveer aan Toms vader Thomas. Die bevrijdde de Brabantse plaats op 31 oktober 1944 met het 62e antitankregiment van de Royal Artillery. ,,Met gevaar voor eigen leven regelde mijn vader steenkool waardoor de inwoners van Raamsdonksveer voor het eerst in vier jaar konden genieten van een warm bad’’, zei Tom junior.

De gepensioneerde vliegtuigtechnicus vernam jaren later van zijn vader, die destijds was ingekwartierd  bij de onderwijzeres, dat hij zich gegeneerd had toen de vrouw hem de beer schonk. ,,Ze bezat nagenoeg niets, maar wilde dat hij de beer mee naar huis zou nemen omdat ze zijn hulp zo waardeerde.’’

Slag om de Ardennen

De beer heeft veel meegemaakt, zei Matthews junior. ,,Mijn vader gebruikte hem als slaapkussen in zijn tank tijdens de Slag om de Ardennen en de beer zat voorop de tank tijdens de  Overwinningsparade van de geallieerden, in 1945 in Berlijn.’’

Tom en zijn echtgenote besloten de beer te laten veilen omdat ze geen kinderen hebben aan wie ze hem kunnen nalaten. ,,Ik kon niet leven met de gedachte dat hij op een dag als oud vuil zou eindigen. Deze beer heeft veel gezien en meegemaakt. Meer dan de meeste mensen’’, aldus Mo Matthews. 

  1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
  2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.