Volledig scherm
Een van de kernreactoren van Doel, vlakbij de Nederlandse grens. © ANP

Betonrot in reactoren Doel en Tihange

De Belgische kernreactoren in Doel en Tihange hebben last van betonrot. Dat meldt de nucleaire waakhond Fanc.

Exploitant Engie Electrabel ontdekte de betonrot tijdens een geplande inspectie. De betonrot werd gevonden in de bunkergebouwen van Doel 4 en Tihange 2, waar noodsystemen zijn. Eerder werd hetzelfde probleem al geconstateerd bij Doel 3 en Tihange 3. Volgens Fanc heeft de betonrot geen invloed op de directe omgeving van de reactoren.

Er wordt eerst verder onderzoek gedaan naar de staat van de gebouwen. Pas als Fanc groen licht geeft, mogen de reactoren weer worden opgestart.  ,,We zijn volop bezig met een analyse om een volledige diagnose te kunen stellen en het herstel te plannen”, aldus een woordvoerder van het energiebedrijf. Vandaag zijn daarom alleen Doel 3 en Tihange 1 in gebruik.

Engie Electrabel stelde de heropstart van reactoren Doel 1 en 2 eerder al uit van oktober naar december vanwege noodzakelijk onderhoud. België besloot eerder zijn kerncentrales tien jaar langer dan gepland open te houden, tot uiterlijk 2025.

Die reactoren stammen uit de periode 1975-1985 en komen regelmatig in het nieuws vanwege mankementen. Er is dan ook grote bezorgdheid over de veiligheid, zowel in Duitsland als in ons land. 

Quote

We zijn volop bezig met een analyse om een volledige diagnose te kunen stellen en het herstel te plannen

Voorzorg

Zo hebben onze oosterburen uit voorzorg miljoenen jodiumtabletten ingeslagen. De tabletten moeten enige bescherming bieden tegen radioactief jodium, dat bij een mogelijk ongeval in een van de centrales kan vrijkomen. In Nederland zijn eveneens jodiumtabletten uitgedeeld. In elk geval alle Zeeuwen tot achttien jaar hebben een setje gekregen. 

Begin dit jaar concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat om goed voorbereid te zijn op een mogelijk kernongeval met grensoverschrijdende gevolgen dat de samenwerking met België en met Duitsland echt moet verbeteren. 

Naast het verbeteren van de crisisplannen, zouden de landen meer samen oefenen en organiseren dat ze de te treffen maatregelen en de communicatie hierover onderling afstemmen.

  1. De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren
    PREMIUM

    De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren

    Het handvat van zijn ministeriële rode leren koffertje, dat hield Boris Johnson stevig vast toen hij vrijdagochtend moe maar tevreden over de drempel van Downing Street 10 stapte. Niet de hand van de jonge vrouw naast hem. Al had hij dat misschien veel liever gewild. Volgens intimi is de premier ,,stapel stapel” op zijn Carrie. Zij heeft zich in korte tijd ontpopt tot een geweldige prime ministerial consort.