Bestaan de Winterspelen nog in 2080?
De gevolgen van klimaatverandering zullen toekomstige Olympische Winterspelen dramatisch veranderen. Onze kleinkinderen moeten het doen met nog meer nepsneeuw en een klein, roterend, clubje gaststeden.
Klimaatverandering gaat ervoor zorgen dat toekomstige Olympische Winterspelen steeds minder winters zullen worden, zo berekende het Amerikaans bedrijf Intertrust Technologies. Steeds vaker zal er kunstmatige sneeuw moeten worden gefabriceerd zoals overigens ook al in Pyeongchang het geval was. Bekende wintersteden waar ooit Olympische Spelen werden gehouden kunnen dat na 2050 wel vergeten omdat het er simpelweg te warm zal zijn, zelfs voor kunstmatige sneeuw.
Bij het skiën en snowboarden in Zuid-Korea werd tussen 90 en 98 procent kunstmatige sneeuw gebruikt. Intertrust Technologies heeft alvast uitgerekend dat de volgende Winterspelen, over vier jaar in Peking, zo goed als zeker voor 100 procent op kunstmatige sneeuw zullen plaatsvinden. De laatste jaren was er niet één winter in de regio die voldoende natuurlijke sneeuw opleverde voor Olympische evenementen. Het goede nieuws is dat de temperatuur in Peking (gemiddeld min 11 graden in januari en min 6 in februari) ideaal is voor het bewaren van nepsneeuw. ,,De Olympische Spelen zijn onderdeel van de brede discussie over wat er aan de hand is met onze winters”, aldus Seth Wescott, tweevoudig Olympisch kampioen snowboarden. Hij zit in een actiegroep van sporters, genaamd ‘Bescherm onze winters’.
Echte sneeuw
Intertrust heeft ook gekeken naar de kandidaat-steden voor de organisatie van de Spelen van 2026. Calgary heeft qua klimaat de beste papieren voor echte sneeuw. Saporro in Japan was goed omdat temperaturen van onder het vriespunt gegarandeerd lijken in februari, zodat nepsneeuw niet smelt. Dat betekent ook extra kosten. Pyeonchang zou bijna vijf miljoen euro hebben uitgegeven aan sneeuwmachines.
Maar de echte problemen dreigen op de langere termijn. Tegen 2050 zullen 9 van de 21 steden die de Olympische Winterspelen tot nu toe organiseerden, dat meer dan waarschijnlijk niet meer kunnen doen door de opwarming van de aarde, zo berekende een team van Canadese wetenschappers van de universiteit van Ontario.
Riskant
Scott en zijn team gaan ervan uit dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd met zo’n 2 tot 3 graden Celsius zal toenemen, uitschieters niet meegerekend. Volgens zijn berekeningen zal dat ertoe leiden dat in vier van de 21 steden die de Olympische Winterspelen tot nu toe organiseerden de omstandigheden waarschijnlijk compleet onmogelijk worden om dat opnieuw te doen. In nog eens vijf andere steden wordt het 'riskant' om groot in te zetten op wintersport. Bijvoorbeeld voor Grenoble in Frankrijk en Garmisch-Partenkirchen in Duitsland ziet het er klimaattechnisch slecht uit, aldus het onderzoek.
Met Sochi, waar de Winterspelen in 2014 nog plaatsvonden, werd een atypische stad aan het lijstje met gaststeden voor de Spelen toegevoegd. Dat er toen problemen waren om genoeg goede sneeuw te vinden, verbaasde niemand: het leven in het Olympisch dorp had er bij momenten meer weg van een badplaats aan de Middellandse Zee dan een skioord. Problematisch was echter dat verschillende atleten door de slechte sneeuw ten val kwamen en soms zelfs geblesseerd geraakten.
Op vele plekken wordt dus al gebruik gemaakt van kunstsneeuw om slechte weersomstandigheden te counteren. Scott stelt echter dat die niet altijd soelaas zal kunnen brengen. De huidige technologie achter kunstsneeuw steunt immers op koude omgevingslucht om het water dat tegen hoge druk in de lucht wordt gespoten, te laten bevriezen. Dat lukt niet als de omgevingstemperatuur niet laag genoeg ligt.
Ook het verplaatsen van outdoor-evenementen naar overdekte stadia - denk aan schaatsen en hockey - biedt geen oplossing voor de sneeuwsporten. Je kunt nu eenmaal lastig een skiafdaling nabootsen in een sporthal. Het ziet er dus naar uit dat de Olympische Winterspelen in de verre toekomst zullen georganiseerd worden door een roterend clubje van steden die koud genoeg zijn, voorspellen de Canadezen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen celstraf voor ‘boekenrugverzamelaar’ die dik duizend manuscripten stal
De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt The New York Times. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Nederlandse tiener verdacht van aanslag op kantine Belgische voetbalclub: ‘Wilde mijn neefje helpen’
De 18-jarige Nederlander Saverio B. stond woensdag in België terecht voor een aanslag met een vuurwerkbom op de kantine van het jeugdcomplex van voetbalclub Beerschot. Samen met zijn neefje spoot hij in graffiti op de zijgevel een dreigement naar een jeugdspeler van Beerschot, van wie de oudere broers in het drugsmilieu zitten. Saverio B. kwam met een opmerkelijke vraag naar de rechtbank.Antwerpen -
Opnieuw pensioenrellen in Frankrijk: 149 agenten gewond, 172 arrestaties, brand in stadhuis Bordeaux
Bij nieuwe protesten tegen de Franse pensioenhervorming zijn in diverse steden in het land opnieuw rellen uitgebroken. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn bij de ongeregeldheden 149 politieagenten gewond geraakt. In heel Frankrijk werden 172 arrestaties verricht, waarvan 77 in Parijs. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
Schooldirecteur VS moet weg nadat leerlingen ‘David’ van Michelangelo te zien kregen
De directeur van een school in Florida nam deze week gedwongen ontslag nadat ouders hadden geklaagd dat hun kinderen in het zesde leerjaar werden blootgesteld aan ,,pornografie” tijdens een les over Renaissancekunst. Tijdens die les kwam onder meer het wereldberoemde standbeeld ‘David’ van kunstenaar Michelangelo aan bod. -
Rapport Amnesty: westerse landen hanteren ‘dubbele standaard’ op gebied van mensenrechten
Westerse landen hanteren dubbele standaarden en reageren niet adequaat op mensenrechtenschendingen, wat straffeloosheid en instabiliteit in de hand werkt. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in haar nieuwe jaarrapport. ,,Het internationale systeem om wereldwijde crises aan te pakken faalt”, zo luidt de kritiek.