Bernie Sanders
Volledig scherm
Bernie Sanders © Getty Images

Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met daverende overwinning in Nevada

Bernie Sanders heeft zijn leidende positie als kansrijkste uitdager van president Trump vannacht flink versterkt. De Democratische kandidaat won overduidelijk de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada. 

Sanders won overtuigend in de woenstijnstaat, zoals werd verwacht. Terwijl de laatste stemmen nog moeten worden geteld, is duidelijk dat Joe Biden tweede zal worden. Pete Buttigieg en Elizabeth Warren komen verder daarachter. Sanders veel meer stemmen dan zijn rivalen en dat levert hem ook de meeste ‘delegates’ op. Dat zijn een soort kiesmannen die de kandidaten nodig hebben om uitgeroepen te kunnen worden tot officiële presidentskandidaat van hun partij.

Sanders krijgt volgens die voorlopige uitslag 46,6 procent van de ‘delegates’ voor Nevada achter zich. Biden volgt met 19,2 procent. Pete Buttigieg zou op 15 procent uitkomen, Elizabeth Warren op 10. Outsider Amy Klobuchard haalde 5 procent. Mike Bloomberg deed niet mee. Deze voorverkiezing was belangrijk omdat de Democratische kandidaten voor het eerst konden testen hoe ze ervoor staan bij minderheden. 

Sanders heeft daarover geen klagen. Vooral dankzij de steun van Latino-kiezers sleepte hij er een daverende overwinning uit. ,,We hebben een multiraciale coalitie van alle generaties bijeen gebracht. En die gaat niet alleen winnen in Nevada", voorspelde een uitgelaten Sanders. Ongeveer een derde van de bewoners van Nevada heeft Lationo-roots en is ook min of meer Spaanstalig. Volgens een peiling van nieuwszender CNN stemde net meer dan de helft (51 procent) van hen op de 78-jarige Sanders. Op Super Tuesday, wanneer onder andere Californië stemt, zou Sanders ook verzekerd zijn van de Latino-stemmen die een fors percentage van de kiezers vertegenwoordigen.

Gezondheidszorg

Sanders scoort met name goed met zijn plannen voor de gezondheidszorg. Ook bij eerdere voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire was hij de winnaar. ,,Trump en zijn vrienden denken dat ze deze verkiezingen gaan winnen door verdeeldheid te zaaien onder onze mensen op basis van huidskleur, waar ze zijn geboren, hun religie of hun seksuele geaardheid”, zei Sanders. ,,Wij gaan winnen omdat we precies het tegenovergestelde doen. We brengen mensen juist samen.” 

Sanders lijkt favoriet Joe Biden van zich te hebben afgeschud. Biden zelf dichtte zich met zijn tweede plaats evenwel toch weer kansen toe. ,,De media hebben al eerder mensen doodverklaard, maar we leven en we komen terug. We gaan winnen", aldus Biden. Voor voormalig vicepresident Biden, maar ook voor de meeste andere gematigde kandidaten én de Democratische partijleiding, is de zegevierende senator uit Vermont veel te links om straks maar een schijn van kans te kunnen hebben tegen Trump. De laatste had wel lol in de overwinning van Sanders of wel ‘Crazy Bernie’ zoals hij hem noemt. 'Biden en de rest zien er zwak uit’, plaagt de president die in zijn tweet ook nog even uithaalt naar ‘Mini Mike’ Bloomberg. 

De volgende voorverkiezing is in South-Carolina en daarna Super Tuesday, op 3 maart. In totaal kunnen nog acht Democratische kandidaten de officiële presidentskandidaat van hun partij worden. De winnaar neemt het in november op tegen president Donald Trump.


Aanhangers van Bernie Sanders
Volledig scherm
Aanhangers van Bernie Sanders © Getty Images
 1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.
 2. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.