Berlijn komt eindelijk over de brug met zware artillerie
Onder groeiende druk van zowel de Bondsdag als internationale bondgenoten heeft de Duitse regering dinsdag eindelijk ingestemd met de levering van zware wapens aan Oekraïne. Maar het is de vraag is of kanselier Olaf Scholz zijn critici hiermee stil krijgt.
‘Waarvoor bent u bang, meneer Scholz?’ De cover van het Duitse weekblad Der Spiegel is deze week veelzeggend. De halfslachtige poging om Oekraïne militair te ondersteunen heeft bondskanselier Olaf Scholz (SPD), net als de behoedzame Ruslandpolitiek van zijn partij, steeds verder in het nauw gebracht.
Vanwaar al die terughoudendheid, vragen veel Duitsers zich af. In het interview met Der Spiegel lucht Scholz zijn hart: ‘Er mag geen kernoorlog komen.’ Het sturen van zware wapens naar Oekraïne werkt volgens hem als een rode lap op een stier. Maar experts in Duitsland wuiven de argumenten weg dat Rusland als tegenzet daadwerkelijk kernwapens zal inzetten.
Motie tot wapenleveringen
Binnen de Bondsdag sluiten de meeste partijen zich hierbij aan. Ze vormen daarmee een front tegen Scholz. Een persconferentie vorige week dinsdag moest de kritiek op de bondskanselier verstommen, maar bereikte het tegendeel. De Duitse christendemocraten voerden daarna de druk op Scholz op met een motie tot wapenleveringen. Volgens journaal Tagesschau zou daar vanuit coalitiepartners FDP en de Groenen een motie bijkomen.
Een aankondiging van deze moties was voldoende. De Duitse sociaaldemocraten gaan overstag: Duitsland gaat vijftig luchtafweertanks, van het type Gepard, ter beschikking stellen aan Oekraïne, deelde defensieminister Christine Lambrecht (SPD) dinsdag mee na een crisisoverleg op de Navo-vliegbasis van de Amerikanen in het Duitse gehucht Ramstein. Daar kwamen de ministers van defensie van de Navo-leden bijeen op instigatie van de Verenigde Staten.
Opknappen voor export
Verschillende Duitse wapenfabrikanten boden hun diensten al aan. Zo liet Rheinmetall weten twintig nieuwe tanks van het type Leopard 2 te kunnen leveren, aldus zakenkrant Handelsblatt. Volgens andere media krijgt concurrent Krauss-Maffei Wegmann de opdracht om de Gepards, afkomstig uit het voormalige Bundeswehr-arsenaal, op te knappen en te verkopen voor de export naar Oekraïne. Daar moeten ze in staat zijn om Russische vliegtuigen, raketten en drones uit de lucht te schieten.
Een update van het radarsysteem is noodzakelijk, want de Duitse krijgsmacht haalde de tanks al tien jaar geleden uit zijn arsenaal. In de jaren 70 verkocht Duitsland de indertijd gloednieuwe pantservoertuigen aan Nederland en België. Tegenwoordig maakt in Europa alleen Roemenië er nog gebruik van. Minister Lambrecht verklaarde dinsdag eveneens Oekraïense soldaten te willen trainen hoe om te gaan met de Duitse tanks.
Snellere besluitvorming
Onbekend is wanneer de tanks in het oorlogsgebied aankomen. Daardoor zal de druk op de positie van bondskanselier Scholz waarschijnlijk de komende tijd aanhouden. Veel Duitsers en internationale bondgenoten bekritiseren de stroperige gang van zaken in het Bundeskanzleramt. Oppositiepartij CDU hamerde naast meer en betere wapens vooral op snellere besluitvorming.
Eerder deze maand sloten de Duitsers al een samenwerking met Oost-Europese landen, waaronder Slowakije, voor de wapenexport naar Oekraïne. Ook Nederland is hulp beloofd bij het gereedmaken van pantserhouwitsers van Duitse makelij (Pantzerhaubsitze 2000) met als bestemming Oekraïne.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrijspraak van hekserij: 12 slachtoffers maken gerechtelijke knieval niet meer mee
-
Ook Franse boerderijen moeten krimpen
Fransen kijken met argusogen naar de stikstofcrisis in Nederland, nu de Franse Algemene Rekenkamer heeft geschreven dat ook in Frankrijk het aantal koeien flink moet worden teruggedrongen. De dieren zijn verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van methaan, een van de broeikasgassen. -
PREMIUMmet video
Voorzichtige omgang met Poetin brengt Merkel & co in diskrediet
De omslachtige Rusland-strategie die Duitsland jarenlang voerde, komt ex-bondskanselier Angela Merkel en haar voormalige ministers vanwege de oorlog in Oekraïne op felle kritiek te staan. Duitse politici nemen het echter op voor de ‘Putinverstehers’. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Dit gebeurde er vannacht: Rusland waarschuwt voor derde wereldoorlog
De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov heeft tegen Russische staatsmedia gezegd dat er een ‘reëel gevaar’ is dat er een derde wereldoorlog komt. Wel zou Rusland zo’n oorlog ontoelaatbaar vinden, stelt hij. Ook wil Rusland de risico’s op een nucleaire oorlog verminderen.
-
met Video
Werkstraffen en boetes voor dodelijke ontgroening van student Sanda Dia in België
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.