Ben & Jerry’s stopt ijsverkoop in bezette Palestijnse gebieden, Israël noemt boycot ‘moreel verkeerd’
IJsfabrikant Ben & Jerry’s stopt met de verkoop van zijn ijs in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Het bedrijf zegt dat verkoop dáár niet in lijn is met de waarden van de onderneming.
Daarmee geeft Ben & Jerry’s, dat eigendom is van Unilever maar de vrijheid om zich in netelige kwesties uit te blijven bespreken behield, gehoor aan pro-Palestijnse activisten.
Ben & Jerry’s kondigde maandag aan het langlopende licentiecontract met de Israëlische fabrikant en distributeur dat eind dit jaar afloopt, niet te zullen verlengen. In een verklaring meldde het bedrijf de beslissing te hebben genomen ‘vanwege bezwaren die zijn geuit door fans en partners’.
Politiek activisme
De beslissing van de ijsmaker past in een lange traditie van politiek activisme van het bedrijf. De Amerikanen Ben Cohen en Jerry Greenfield, klasgenoten op de middelbare school, richtten in 1978 Ben & Jerry’s ijs op in de Amerikaanse staat Vermont. Ze begonnen het bedrijf om de melkveehouders een goede melkprijs te kunnen bieden.
In de loop van de jaren, terwijl het bedrijf verder groeide, bleven de beide oprichters actief met hun politiek en maatschappelijk activisme. In 1985 begonnen ze de Ben & Jerry foundation, een stichting die goede doelen steunt. Jaarlijks werd 7,5 procent van de winst overgemaakt naar de stichting. Daarmee werden onder andere projecten gesteund voor kansarme kinderen, het milieu en voor het verbeteren van de positie van de LHBTI-gemeenschap.
In 2000 verkochten de oprichters het bedrijf aan voedingsmultinational Unilever. Tegen die verkoop was destijds protest, uit vrees dat Unilever het activistische karakter van het bedrijf zou beëindigen. Maar Cohen en Greenfield bedongen bij de verkoop juist dat het bedrijf een eigen onafhankelijke koers kon blijven varen. En dat heeft het altijd gedaan.
Campagne tegen Trump
De laatste jaren roerde Ben & Jerry’s zich vooral in het debat over vluchtelingen. Zo werd een actie gestart om 9000 Afghanen een verblijfsstatus in Zweden te geven. En vorig jaar brak een twitterruzie uit tussen het ijsbedrijf en de Britse minister van binnenlandse zaken Priti Patel. De minister had geklaagd over de toevloed aan illegale immigranten die per bootje het Kanaal overstaken.
Ook was het bedrijf een van de drijvende krachten achter de advertentieboycot bij Facebook en Twitter, omdat de sociale mediabedrijven niet voldoende deden tegen racistische uitlatingen op hun platforms. De laatste jaren voerde het bedrijf actief campagne tegen de Amerikaanse president Trump.
Jerry Greenfield sloot zich ook aan bij de Millionaires for Humanity, een groep miljonairs die de rijken de coronacrisis wil laten betalen. Dat moet gebeuren door de belasting voor miljonairs flink te verhogen.
‘Moreel verkeerd’
De jongste actie, stoppen met ijsverkoop in de bezette gebieden, heeft een lange voorgeschiedenis. Al in 2012 riep de groep ‘Vermonters voor gerechtigheid in Palestina’ op tot beëindiging van de ijsverkoop. In de bezette gebieden wonen bijna 700.000 Israëliërs, naast 3 miljoen Palestijnen. Unilever liet in een verklaring weten zich ‘te blijven committeren aan zijn aanwezigheid in Israël’, maar het besluit van Ben & Jerry’s te respecteren.
Israëlische premier Naftali Bennett noemde de beslissing van Ben & Jerry’s ‘moreel verkeerd’. Volgens Bennett zijn er ‘meerdere ijsmerken, maar slechts één Joodse staat’. ‘,,De boycot zal niet werken. We zullen ons er met volle kracht tegen verzetten.’’
Tekst gaat door onder de tweet.
Bennetts partij is voorstander van de Israëlische nederzettingenpolitiek. De meeste landen vinden die nederzettingen illegaal, maar Israël bestrijdt dat.
Een woordvoerder van de Palestijnse PLO is blij met het besluit van Ben & Jerry’s om de verkoop van het ijs in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever te staken. ,,Wij verwelkomen de beslissing van elk bedrijf om zijn werk en investeringen in Israëlische nederzettingen stop te zetten”, aldus Wasel Abu Youssef.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Peru wijst beroepszaak af, Joran van der Sloot toch donderdag uitgeleverd aan VS
Joran van der Sloot, de hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005, heeft vergeefs geprobeerd zijn tijdelijke uitlevering aan de Verenigde Staten aan te vechten. Het hooggerechtshof in Peru meldt op Twitter dat de 35-jarige Nederlander donderdag wordt overgedragen aan agenten van de Amerikaanse FBI. -
PREMIUM
Het conflict tussen Israël en Hamas: een oorlog met alleen maar ‘winnaars’
Na elf dagen strijd hebben Israël en Hamas een bestand gesloten. Beide partijen vinden dat ze gewonnen hebben. Waarom denken ze dat? En is het nu echt afgelopen? -
Coronaregels nekken Boris Johnson alsnog: oud-premier stapt per direct op als parlementslid
Boris Johnson stapt op als parlementslid in het Lagerhuis. Dat maakt de oud-premier van Groot-Brittannië vrijdagavond bekend. Aanleiding is het liegen over het partygate-schandaal, over de feestjes die op het kantoor van de premier zijn gehouden in coronatijd. Dat maakt - voor nu - een einde aan zijn politieke carrière.
-
met video
Diploma-uitreiking eindigt in bloedbad, twee doden en vijf gewonden na schietpartij in de VS
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUM
Het Israëlisch-Palestijns conflict uitgelegd in tien thema's
Het conflict tussen Israël en de Palestijnen dateert al van een eeuw geleden, maar een oplossing is er nog altijd niet. Om de vijandig-heden te begrijpen, heb je een gids nodig die de geschiedenis en het volk kent. Verslaggever Mark van Assen reisde meerdere keren naar Jeruzalem, Gaza en de Westelijke Jordaanoever en legt de ‘oneindige’ oorlog uit. In tien thema’s.