Bemanning vermiste onderzeeboot heeft nog slechts twee dagen zuurstof
De bemanning van de vermiste Indonesische onderzeeër beschikt in elk geval nog tot zaterdag over zuurstof. Dat meldt de marine, die een grote zoekactie is begonnen om de 44 jaar oude KRI Nanggala-402 op te sporen. De duikboot met 53 bemanningsleden verdween gisteren tijdens oefeningen ten noorden van Bali.
De onderzeeër had toestemming gevraagd om te duiken en daarna ging het contact verloren. Later is gelekte olie gevonden en dat wijst op mogelijke schade aan boord.
De marine van Indonesië heeft zes schepen en een helikopter naar het gebied gestuurd om te zoeken naar de duikboot. Het gaat onder meer om vaartuigen met sonarapparatuur. Die gebruiken geluid om voorwerpen te detecteren. De zoekactie richt zich op het gebied waar de olie is gevonden.
Controle verloren
De autoriteiten houden rekening met een scenario waarin de bemanning door een storing de controle over de onderzeeër heeft verloren. De stafchef van de marine zegt dat inmiddels een object is waargenomen op een diepte van 50 tot 100 meter. Dat heeft volgens hem een ‘grote magnetische kracht’.
Indonesië krijgt ook ondersteuning uit het buitenland. Maleisië en Singapore hebben al schepen gestuurd. Die arriveren de komende dagen. Het gaat onder meer om de MV Swift Rescue, een gespecialiseerd reddingsvaartuig. Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Australië hebben ook hulp aangeboden.
Diepte
Experts waarschuwen dat de bemanning mogelijk niet meer gered kan worden als de duikboot op een diepte van 700 meter ligt. Voor die diepte is het vaartuig niet gemaakt. Een woordvoerder van de marine zei tegen KompasTV dat de in Duitsland gebouwde onderzeeër kan opereren op een diepte van 250 tot 500 meter.
Onderzeebootongelukken hebben in het verleden vaker een noodlottige afloop gehad. Zo verging de Russische kernonderzeeër Koersk in 2000 nadat een torpedo aan boord was ontploft. Sommige bemanningsleden wisten nog enige tijd te overleven in het zwaar beschadigde vaartuig, maar uiteindelijk kon geen van de 118 mensen aan boord worden gered.
In 2003 verloren zeventig Chinese militairen het leven aan boord van een duikboot van de Ming-klasse. Ze zouden tijdens een oefening zijn gestikt door technische problemen. Dat gold als een van de ernstige militaire ongevallen in vredestijd voor China.
De verdwijning van een Argentijnse onderzeeboot hield eind 2017 de gemoederen bezig. Het vaartuig werd uiteindelijk na ongeveer een jaar teruggevonden. Alle 44 opvarenden waren om het leven gekomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
zaak-Sanda Dia
Escalatie in België na heksenjacht op daders fatale ontgroening: ‘Mensen spelen voor eigen rechter’
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Lancering spionagesatelliet Noord-Korea eindigt in zee, alarm gaat af in Japan en Zuid-Korea
De lancering van een militaire spionagesatelliet door Noord-Korea is mislukt door een storing in de tweede trap van de raket. De lancering leidde tot grote zorgen over de veiligheid van burgers in Zuid-Korea en Japan. De raket is in zee gestort, melden Noord-Koreaanse staatsmedia. -
PREMIUManalyse
Turkije is meer verdeeld dan ooit, maar blijvende alleenheerser Erdogan gaat geen verbinding brengen
Recep Tayyip Erdogan blijft aan de macht in Turkije. Ondanks een gierende inflatie, verwoestende aardbevingen, beperkte vrijheden én een verenigde oppositie kreeg de man, die het al twintig jaar voor het zeggen heeft, opnieuw het vertrouwen van de meeste kiezers. Maar een verbindende rol moeten we niet van hem verwachten. -
Wagnerbaas gaat compleet door het lint na droneaanval op Moskou: ‘Stinkerds, wat doen jullie?’
Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin gaat op zijn Telegramkanaal helemaal over de rooie na de droneaanval op Moskou van dinsdagmorgen. Opmerkelijk daarbij is dat hij niet schuimbekt tegen wie achter de aanval zit, maar wel tegen de ‘bureaucraten’ van het ministerie van Defensie die niet voldoende zouden doen om het land te beschermen.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMreportage
Droneaanvallen aan orde van de dag in Moskou: ‘Laat gezinnen hier toch wonen en kinderen spelen’
De Russische president Vladimir Poetin is tevreden over de luchtafweer nadat zeker acht drones dinsdagochtend vroeg boven Moskou zijn neergehaald. Maar niet alle Moskovieten zijn overtuigd, wordt duidelijk na gesprekken in de stad. ,,Het kunnen zelfs kinderen zijn geweest die met drones aan het spelen waren.”